Nagyvilág

A Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól, de jelentősek a károk

  • Délután hét óra előtt néhány perccel kapott lángra a párizsi Notre-Dame.
  • A tűz gyorsan terjedt, nyolc óra körül már leomlott a katedrális központi tornya.
  • Kilenc óra magasságában az egyik harangtornyot is elérték a lángok.
  • A tűzoltóság szóvivője arról beszélt, hogy tíz-tizenegy óráig tart a kritikus időszak. Ekkor derül ki, hogy mennyit sikerül megmenteni az épületből.
  • A belügyminiszter-helyettes este tíz órakor baljóslatúan azt mondta, hogy „nem biztosított a székesegyház megmentése”.
  • Tizenegy órakor közölték, hogy a tető kétharmada ugyan leégett, de az épület megmenekült a teljes pusztulástól.
  • Emmanuel Macron megígérte, hogy újjáépítik a Notre-Dame-ot.
  • Csak egy tűzoltó sérült meg, ezernél több embert azonban evakuáltak a környékről.
  • A hatóságok szerint nem szándékos gyújtogatás történt, hanem baleset.
  • Erdő Péter szolidaritását fejezte ki a párizsi érseknek.

Másfél óra alatt lángra lobbant a teljes tető

Hatalmas füst száll fel a párizsi Notre-Dame katedrálisból: délután 7 óra előtt néhány perccel gyulladt ki a francia főváros ikonikus épülete. Egy órával később leomlott a katedrális központi tornya. Kilenc óra után pedig már az egyik harangtornyot is mardosta a tűz.

Az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e megfékezni a Notre-Dame székesegyházban pusztító tüzet

– mondta kilenc óra előtt nem sokkal a tűzoltóság szóvivője.

Tíz órakor a belügyminiszter-helyettes már sokkal baljóslatúbban fogalmazott: a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak:

amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

„A tűz elérte a tető felületének kétharmadát, amely beomlott, akárcsak a huszártorony. Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni” – mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

„A következő művelet az északi harangtorony megmentésére irányul. Megvan a veszélye, hogy összeomlanak a harangok. Ha a harangok összeomlanak, az a torony ledőlését jelenti” – tette hozzá. Egyes jelentések szerint az északi harangtoronyban már felcsaptak a lángok.

A főkapun át a homályba borult hajóban a padozatra hullott vörös parázsdarabokat lehetett látni. A tűzoltók drónokat küldtek az épület fölé, a belsejébe pedig egy robotot.

A Reuters hírügynökség szerint tizenegy óra után a francia tűzoltóság egyik tisztviselője azt mondta, hogy:

Most már azt mondhatjuk, hogy a Notre-Dame épülete megmenekült a totális megsemmisüléstől.

Az AFP francia hírügynökség is arról számolt be egy tisztviselőre hivatkozva, hogy a fő épület „megmenekült, megőrizték”.

A tüzet végül a harangtornyoknál sikerült megfékezni.

Nem sokkal éjfél előtt a francia államfő, Emmanuel Macron bejelentette, hogy

Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat

– hozzátette, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

A katedrális – mint a felvételeken is látszik – fel van állványozva, ugyanis éppen felújítják. A tűz okát hivatalosan még nem lehet tudni, de feltehető, hogy a renoválás közben gyulladhatott ki valami.

Rendőrségi forrásból több lap úgy értesült, hogy nem gyújtogatás, hanem baleset történt.

Egy tűzoltó megsérült, ezernél több embert evakuáltak

A Szajna közepén fekvő szigeten álló gótikus templom környékét kiürítette a rendőrség. Ezerél is több embert evakuáltak a katedrális környékéről, hogy ne sérüljön meg senki. A város minden pontjáról tűzoltók száguldanak a tűz irányába – írják többen Twitteren. A helyszínen több száz tűzoltó dolgozik. Korábban arról híreztek, hogy a tüzet sikerült megfékezni, azonban 8 óra körülre rosszabbra fordult a helyzet:

a katedrális szóvivője elmondta, hogy arra számítanak, az egész tetőszerkezet le fog égni. A székesegyház központi tornya körülbelül egy órával a tűz keletkezése után összeomlott.  

Donald Trump amerikai elnök még korábban adott tanácsot arra nézve, hogy szerinte hogyan kellene oltani a tüzet. Repülőket azonban nem vetnek be, mert a víz súlyától beomolhatna az egész tetőszerkezet. Azonban minden más lehetséges módon harcolnak a franciák a lángok ellen.

A francia tűzoltóság közlése szerint az oltás közben egy tűzoltó súlyosan megsérült. Az ő állapotáról többet nem lehet tudni egyelőre.

Macron: Gyászol a nemzet

A francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban most a helyszínre tart. A Vatikán mellett számos világi vezető is együttérzését, szolidaritását fejezte ki. A teljesség igénye nélkül megszólalt:

  • Theresa May,
  • Sebastian Kurz,
  • Jean-Claude Juncker,
  • Donald Tusk.
Macron: Gondoljunk minden katolikus emberre
A francia elnök reagált a Notre-Dame lángolására.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Az MTI-hez eljuttatott levelében a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

A műalkotások megóvását és azt, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak. A műalkotások megmentesére külön csapatot állítottak össze, egyelőre nincs hír arról, hogy a felbecsülhetetlen értékű kincsek közül mi az, ami elpusztult, mi rekonstruálható, és mi menekült meg.

Az épület újjáépítéséről eddig azt közölték, hogy az éveket fog igénybe venni.

Szemtanúk arról írnak, hogy dél felé, az Eiffel-torony irányába fújja a szél a füstöt. A füstoszlop Párizs minden pontjáról látszik, de érezni csak a tűzhöz közel lehet azt. Több fotón az látszik, hogy az emberek eltakarják az orrukat, miközben mások arról számoltak be, hogy nem lehet kifejezetten érezni a füstöt.

Galéria
Fotó: Philippe Lopez / AFP

A későbbiekben egyre többen gyűltek össze a párizsi utcákon. Helyszíni beszámolók szerint sokan sírtak, majd egyre többen csatlakoztak be a város különböző helyein keresztény szent énekek éneklésébe. Több templomban és székesegyházban pedig megszólaltak a harangok hétfőn este a Notre-Dame-ért.

A Notre-Dame a világ egyik leglátogatottabb, Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Évente 13 millió látogatót fogadott. A katedrálist Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

Kiemelt kép: Bertrand Guay / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik