Nagyvilág

Ma is tízezrek tüntetnek Belgrádban

Ez lehet a legnagyobb tiltakozás december óta.

A szerbiai ellenzék december eleje óta minden szombaton utcára vonul, hogy így adjon hangot elégedetlenségének Aleksandar Vučić kormányával szemben. Alkalmanként eddig 5-10 ezren vettek részt egy-egy tiltakozáson, a legtöbben december közepén voltak, akkor a becslések szerint valamivel több mint húszezren vonultak a kormány és a parlament épülete elé. Azóta jelentősen megcsappant a tiltakozók száma, de a szervezők április 13-ára minden korábbi tüntetőt utcára hívtak, és az eddigi legnagyobb tiltakozást ígérték.

Szombat délutánra tényleg nagy tömeg gyűlt össze, amely jelenleg is a szerb főváros utcáin vonul. De a becslések szokás szerint eltérnek: a szervezők szerint 100 ezren, más források szerint több tízezren gyűltek össze Belgrádban az ország különböző részeiből.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen novemberben elkövetett erőszakcselekmény volt – írja az MTI. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, ahol egy ellenzéki rendezvényen vett részt. Stefanovic állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetések jelmondata az „Egy az ötmillióból“ lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vučić kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a nagykorú, választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tüntetőket megosztja, hogy Boško Obradović szélsőjobboldali politikus egyre inkább a megmozdulások vezéralakjaként tűnik fel, és elidegeníti ezzel a liberálisabb szerbeket – írja az Index a Balkan Insight alapján.

Címlapi kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik