Nagyvilág

Együtt ittak a rendőrrel a drogcsempészek

Azóta több mint 1300 kiló kokaint találtak meg. Ők eltűntek.

Több mint egy tonna kokaint foglaltak le a minap Romániában. A drogot egy felborult bárka körül találták meg a Fekete-tenger partján, a Duna-delta elhagyott térségében. Kiderült, a tengerparti drogcsempészek napokig a helyszínen voltak. Az Adevărul információi alapján a Főtér.ro azt írja, a pórul járt bűnözők több napot is Sfântu Gheorghe faluban töltöttek.

A 300 millió eurós (mintegy 95 milliárd forint) drogfogás előtt már találtak egy csomag kábítószert a parton, de azt a hatóságok még titokban tartották. 23-án egy férfi találta meg a  vihar után a partra sodort mentőmellények mellett a GPS-jeladóval ellátott zsákokat.

Hazavitt néhány csomagot, azt hitte, liszt vagy cukor van benne és szólt a fiának, aki rendőr, hogy vizsgálja meg a hajóroncsot, hátha holttestet is talál. Ő bukkant az ipari mennyiségű kokainra.

MTI/EPA/Robert Ghement

Az idegenek eltűntek, a drog megjelent

Kiderült: napokkal az eset előtt egy spanyol társaság – egy nő és két-három férfi – érkezett a faluba. Azt mondták, halászni akarnak, ezért vettek két kisebb hajót, illetve – és ez már furcsa volt – fölvásárolták a környékbeli boltokban az összes zsákot. A spanyolok nem viselkedtek sem halászként, sem turistaként.

Elegánsan járkáltak, egy ideig azt hitték róluk, a vihar miatt nem mennek ki a tengerre. Szép lassan megszokták jelenlétüket, egy  vendéglőben még egy helyi rendőr is együtt ivott velük. Amikor a kokain felbukkant, eltűntek. A gyanú szerint egy Törökországból érkezett hajóról rakodták át a drogszállítmányt a kisebb hajókra, de az egyiket túlterhelték, elsüllyedt. A csempészek a másikkal menekültek el.

A helyiek szerint a csempészeket senki sem segítette közülük, de a falut megszállta a rendőség, kommandósok járőröznek, mindenkit kikérdeztek. A falusiak nem értik, hogy egy nappal a kokainszállítmány megtalálása előtt a határrendészek szigorú, fegyveres ellenőrzést tartottak, minden halászbárkát átvizsgáltak, drasztikus bírságokat osztottak ki, miközben az orruk előtt elhaladt a hatalmas kábítószer-szállítmány.

MTI/EPA/Robert Ghement

Életveszélyes koncentrációjú a drog

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy a drog vízi úton érkezett Dél-Amerikából, Nyugat-Európába akarták eljuttatni. Eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személyautó utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román-szerb közúti határátkelőnél.

Az ügyészség felhívta az emberek figyelmét, ha a tengerparton ismeretlen csomagot találnak, azonnal hívják a segélyhívó számot vagy jelentsék a legközelebbi rendőrnek, ne bontsák ki, mert a csomag életveszélyesen nagy koncentrációjú drogot tartalmazhat.

MTI/EPA/Robert Ghement

Az egytonnás adag után, április másodikán újabb 200 kiló kokain megtalálását jelentették be a hatóságok. Az Konstanca közelében a tenger felszínén lebegett. Ezt követően találtak még újabb 152 kiló kokaint a tenger 90 kilométeres partszakaszán. A hatóságok szerint a csomagok is ahhoz a szállítmányhoz tartoztak, amelynek egy részét a Duna-deltában találták meg – írta az MTI.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb drogfogásnak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik