Nagyvilág

Őrizetbe vették Julian Assange-t

Miután hét évet töltött Ecuador londoni követségén, őrizetbe vették a Wikileaks-alapító Julian Assange-t, írja a BBC.

A letartóztatás pillanata:

Assange a letartóztatás közben azt kiabálta,

ellen kell állnotok, ellen tudtok állni.

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot.

A WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították.

Az ecuadori elnök, Lenín Moreno bejelentette, hogy visszavonták Assange diplomáciai menedékjogát. Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket.

Moreno hozzátette, Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné.

Mindeközben Moreno elődje, Rafael Correa a latin-amerikai történelem legnagyobb árulásával vádolta meg az elnököt, miután az ország visszavonta Assange diplomáciai menedékjogát.

Correa szerint ezen döntéssel megalázták Ecuadort, és veszélybe sodorták a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítójának életét. Úgy vélekedett, hogy

ez olyan bűn, amelyet az emberiség soha nem fog elfelejteni.

Az előző ecuadori államfő két éve Brüsszelben él, ide menekült ugyanis országából, ahol bíróság elé kellene állnia egy emberrablási ügy miatt.

Nagyon szabadulna már Ecuador a Wikileaks alapítójától
Vannak arra vonatkozó értesülések, hogy akár órákon belül kitennék a londoni követségről.

Assange hét évvel ezelőtt menekült Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, hogy Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Kiemelt kép: Jack Taylor/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik