Nagyvilág

A Facebook előzetes kontrollhoz kötheti a magyar kormány hirdetéseit

A Facebook nem lát lehetőséget arra, hogy hazánkban is alkalmazza a biztonságos médiatermékeket tartalmazó „fehér listát”, mert túl nagy veszélyét látja a visszaélésnek, írja a HVG.

Múlt héten az olaszországi Perugiában egy nemzetközi újságíró fesztiválon a cég munkatársai arról beszéltek, hogy platform az EP-választás előtt elhatározta, hogy a kitett híreket csak előzetes kontroll után lehet majd hirdetni.

A cél, hogy visszaszorítsák a lehetőségét, hogy politikai előnyt lehessen szerezni hangulatkeltéssel, a legtöbb helyen pedig meghatározták azon sajtótermékek körét, amelyeknek nem kell ilyen kontroll.

A magyarországi Facebookon nem kapott senki felmentést, a cég munkatársaitól pedig a KESMA rövidítés hangzott el, azaz tisztában vannak a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány működésével.

Ettől valószínűleg nem függetlenül állt elő a Századvég a Facebook szabályozásának tervével. Az érvelés szerint ugyanis a közösségi média korlátozza a szólásszabadságot, hiszen rendszeresen letilt olyan tartalmakat, amik nem illenek a világképébe, így a Facebookot tömegmédiává kell nyilvánítani és a magyar törvények alá vonni.

Századvég: a magyarok fele nem bízik a Facebookban
Az európaiak döntő többsége elítéli a Facebook „önkényes cenzúráját", és a többség egyáltalán nem bízik a közösségi platformokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik