Nagyvilág

Jóváhagyta a brit parlament a brexit-halasztás kezdeményezését

Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének további halasztását. A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.

Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében. A javaslat szerint ha e határidő előtt sikerül ratifikálni a brexit-megállapodást, amelyet az alsóház eddig háromszor elutasított, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A ház elé kedden a kormány terjesztette be a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt. A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki indítványt, amely egyenesen kötelezi Theresa May miniszterelnököt a brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

Legfeljebb egy éves halasztást javasol Tusk

A rugalmas, de legfeljebb egy évig tartó halasztás lehetőségét is meg kellene vitatni a szerdai rendkívüli brexit-ügyi csúcstalálkozón – írta az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Donald Tusk szerint az alternatív javaslat maximum egyéves hosszabbítást tenne lehetővé, mivel az Európai Uniónak akkor egyhangúlag kell majd döntenie kulcsfontosságú ügyekben.

A rugalmas halasztás azt jelentené, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még a határidő előtt. Így elkerülhető lenne, hogy néhány hetente újabb és újabb csúcstalálkozót hívjanak össze.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik