Nagyvilág

Szaúd-Arábia hamarosan beüzemeli első atomreaktorát, de az ellenőrzésből nem kérnek

Friss műholdfelvételek tanúsága szerint hónapokon belül elkészül Szaúd-Arábia első atomreaktora King Abdulazizban, de az ország elutasította, hogy azt nemzetközi vizsgálat alá vessék – írta meg a Guardian

A helyszínt Robert Kelley, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) egykori nukleáris ellenőrzési igazgatója azonosította, aki szerint egy nagyon kicsi 30 kilowattos kutatóreaktorról van szó.

A műholdképeken többek között egy tíz méter magas acélcsöves edény látható, ebben tárolhatják nukleáris fűtőanyagot. Az edényzet környékén lévő betonépületeknél pedig még folynak a munkálatok.

Fotó: Google Earth

Kelley szerint a kutatóreaktor fő célja atomtechnikusok kiképzése lehet. Mielőtt a nukleáris fűtőanyagot a reaktorba helyezik, Szaúd-Arábiának átfogó szabályok szerint kellene eljárnia, beleértve az IAEA-ellenőrzéseket is, amelyek célja annak biztosítása, hogy a hasadóanyagot ne használhassák fegyverkezési célokra. Ezt a vizsgálatot az ország mostanáig elkerülte. A reaktort egy argentin állami cég, az Invap SE tervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik