Nagyvilág

Budapesti konzuli útlevele volt a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjának

Egyelőre nem tudni, valódi vagy hamis-e a dokumentum.

Diplomata útlevele volt Marián Kočnernek, akit a tavalyi szlovákiai újságíró-gyilkossággal kapcsolatban hallgattak ki szerdán, felbujtással gyanúsítják. Erről az Új Szó ír.

Házkutatás során, páncélszekrényében találták meg a nagyvállalkozó útlevelét, amelyben az állt, hogy a Guineai Köztársaság állampolgára, sőt, 1999 és 2004 között az afrikai ország tiszteletbeli budapesti konzulja volt. A szlovák külügyminisztérium azonban nem tud erről, és egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum valódi vagy hamis.

Ügyvédje viszont megerősítette, hogy az afrikai útlevél volt az egyik oka annak, hogy elrendelték Kočner őrizetének meghosszabbítását egy váltóhamisítási ügyben. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy külföldre menekül. A páncélszekrényből egy emlékplakett is előkerült, amit a Szlovák Információs Szolgálat adott ki. Kočner közeli barátja, aki a titkosszolgálatnál dolgozott és tanúként szerepel az ügyben, azt vallotta, hogy ő adta a vállalkozónak a plakettet.

Frissítés: A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint Kočnernek nem volt magyar diplomata útlevele és nem volt Guinea tiszteletbeli konzulja Budapesten.

(Fotó: Europress – TOMAS BENEDIKOVIC / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik