Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

A fiatal demokraták épp most szedik szét Trump egyik legerősebb kihívóját

Még be sem jelentette indulását az elnökválasztáson, máris a támadások kereszttüzében találta magát Joe Biden.

A volt demokrata alelnök szerdán egy Twitteren közzétett videóban magyarázkodott, miután az elmúlt napokban sorra álltak a nyilvánosság elé olyan nők, akik kényelmetlenül érezték magukat Biden viselkedése miatt: A politikus ugyanis  ölelgette, megérintette, megpuszilta őket.

A legnépszerűbb demokrata elnökjelöltnek számító politikus nem kért elnézést. Közölte, mindig is barátságosan ölelgette az embereket, ez hozzátartozik a személyes kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó személyiségéhez. Biden elmondta, „férfiakat, nőket, időseket és fiatalokat” egyaránt meg szokott érinteni, gyakran a válluknál fogva, hogy így mutassa ki, törődik velük, figyel rájuk.

Az egy dolog, hogy Obama hiányozni fog, de az alelnököt sosem fogjuk elfelejteni
Hihetetlen politikai karrier, felfoghatatlan családi tragédiák és egy nyolc éven át tartó különleges barátság. Mutatjuk Barack Obama alelnökét, Joe Bident és az ő nem mindennapi történetét.

Ugyanakkor kijelentette, a jövőben jobban odafigyel majd arra, hogy tiszteletben tartsa mások személyes terét, és érti, hogy a társadalmi normák változása miatt közvetlen stílusa már nem számít olyan elfogadottnak. Kiemelte, az ő felelőssége, hogy odafigyelve meghallgassa a viselkedését kényelmetlennek tartó nőket.

A vádak sorát egy volt nevadai képviselőnő, Lucy Flores indította el előző hét pénteken. A New York magazinban megjelent cikkében leírta, milyen „kellemetlen, és zavarba ejtő” volt, amikor Biden egy 2014-es kampányeseményen hátulról mindkét kezével megfogta a vállát, megszagolta a haját, majd megpuszilta a feje búbját. Egy, a CNN-nek adott interjúban pedig kijelentette, ez kizáró ok egy elnökjelölt számára.

Ezután már hétfőn egy újabb nő számolt hasonló esetről. Amy Lappos a The Hartford Courant című lapnak elmondta, az alelnök egy 2009-es connecticuti kampányeseményen megfogta a fejét, majd magához húzta, és összedörgölte az orrukat. „Azt hittem, szájon fog csókolni” – mondta el Lappos, aki az eset idején egy connecticuti képviselő munkatársa volt.

Flores és Lappos is hozzátette, hogy Biden viselkedése nem érte el a bűncselekmény szintjét, és nem voltak szexuális felhangok, de helytelennek és kellemetlennek tartották. Lappos hozzátette, Biden viselkedése nem „nagyapai szeretet” volt, hanem „szexizmus és nőgyűlölet”.

Ezek után még öt további nő állt a nyilvánosság elé, hárman Biden videója után. Mindannyian elmondták, nem érezték szexuális töltetűnek a volt alelnök gesztusait, és nem gondolják, hogy Biden molesztálni, vagy zaklatni akarta őket, de az elnök gesztusai, mozdulatai egyértelműen kellemetlen élményt jelentettek számukra. Olyat, ami miatt manapság már nyugodtan lehetne indítani egy munkahelyi zaklatási pert.

Olyan illetlen viselkedés volt, ami miatt sok nő érzi magát kényelmetlenül, és alárendeltnek a munkahelyeken

mondta el egyikük a Washington Postnak.

Túl barátságos nagyapó vagy perverz bácsi?

Vezető demokrata politikusok az első vádak után gyorsan védeni kezdték Bident, aki bár még nem jelentette be indulását, sokak szerint a legesélyesebb demokrata elnökjelölt lehet Donald Trump legyőzésére a 2020-as elnökválasztáson.

A közvélemény-kutatásokban minden más demokrata jelöltet megelőző Biden csak túl barátságos, ölelésekkel és érintésekkel fejezi ki szeretetét a számára kedves emberek iránt – mondta több demokrata. Hozzátették, ő olyan, mint egy kedves nagyapó,  ez része politikai stílusának, és ezekben nincsen semmilyen szexualitás.

Bident több női politikus is megvédte, köztük Dianne Feinsten szenátor, aki kijelentette, „egy új dolog, hogy ezen megsértődnek az emberek”. A demokrata ügyek híres támogatójaként ismert, 76 éves üzletasszony, Susie Tompkins Buell  a Politicónak pedig arról beszélt, generációs szakadék áll a botrány hátterében: az ő generációja még barátságos volt, és „ezt nem féltek kimutatni”.

Joe Biden egy 2015 február 17-én készült fényképen, amint Ashton Carter védelmi miniszter feleségének a vállát fogja. Fotó: Saul LOEB / AFP

Közben Nancy Pelosi, a képviselőház nagyhatalmú demokrata házelnöke kijelentette, a Biden ellen tett vádak nem zárják ki Bident az elnökválasztási versenyből. Ugyanakkor azt tanácsolta a volt alelnöknek, hogy „tartson kartávolságot”, mert a világ megváltozott, és az emberek már jobban védik személyes terüket, félreérthetik viselkedését.

Flores erre reagálva közölte, szerinte nem az változott, hogy mi az elfogadható, és mi az, ami nem. Hanem az, hogy a nők mostanra már fel mernek szólalni, és Biden viselkedését „annak nevezik, ami mindig is volt: nagyhatalmú férfiak megsértik a testi autonómiánkat”

Szocialista támadás?

A Biden elnöki harcát előkészítő csapata és tanácsadói közben meg vannak győződve arról, hogy politikai riválisai állnak a hirtelen felbukkant vádak mögött. Akik még azelőtt meg akarják hiúsítani elnökválasztási terveit, hogy hivatalosan bejelentette volna indulását – írta az Axios.

A lap információi szerint Biden táborában többen Bernie Sanderst látják a támadások hátterében, és legalább „részben” őt tartják felelősnek az ölelgetős botrány miatt. Joe Manchin szenátor, miközben Biden viselkedését védte, megemlítette, hogy Flores, aki először állt a nyilvánosság elé, 2016-ban Bernie Sanders egyik fő támogatója volt –írta a Politico.

Biden „kész elpusztítani Bernie-t” – jelentette ki az Axiosnak a volt alelnök egyik fő támogatója, aki szerint nem kérdés, hogy Biden indulni fog. A lap információi szerint Biden új üzenete a támogatóinak csak annyi, hogy „teljes gőzzel előre”.

Természetesen Donald Trump sem tudott elmenni a botrány mellett. Az újraválasztásra készülő elnök egy kampányvacsorán mondott beszédében emlékezett meg a botrányról, kijelentve, hogy Biden a Demokrata Párt szocialista szárnyának az áldozatává vált:

Úgy tűnik, az egyetlen nem kőkemény szocialistát szépen elintézik a szocialisták. Elkapták. A volt alelnökünket.

Majd Trump nagy nevetést okozva hozzátette, bár nem ismeri olyan jól Bident, gondolta arra, hogy felhívja, és közli vele:

Üdv a való világban, Joe! Jól érzed magad, Joe?

Közben a konzervatívok már támadásba is lendültek, és el is készült az első kampányhirdetés, amiben a botrányra reagálnak. A Trump újraválasztását támogató Great America PAC nevű választási szervezet „Creepy Joe Biden” (Ijesztő Joe Biden) néven készített egy reklámot, amit egyelőre csak az interneten terjesztenek. A Lucy Flores beszámolóját felhasználó hirdetéssel Hillary Clinton egy 2016-os reklámját utánozták le.

A hirdetést azután kezdik majd televíziókban is leadni, hogy Joe Biden hivatalosan is bejelentette, hogy indul az elnökségért. Azt egyelőre nem lehet tudni, ez mikor történik meg.

Kiemelt kép: SAUL LOEB / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik