Nagyvilág

Biden is beszáll az amerikai elnökválasztási küzdelembe

Két napon belül Joe Biden alelnök is beszáll a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelembe, közölte demokrata forrásokra hivatkozva a Fox News és az NBC televízió.

Az amerikai médiában hétfőn napvilágot látott, de Biden által hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint az alelnök az elkövetkező 48 óra alatt közli a nyilvánossággal elhatározását. A Fox-nak ezt három névtelen forrás is megerősítette a Fehér Házból.

A CNN úgy értesült, hogy Biden munkatársai megkezdték a kampánystáb felállítását célzó felvételi beszélgetések előkészítését. A csatorna később hozzátette, a Biden-családból is az a hír érkezett, hogy elhatározta magát a mostani alelnök.

Biden eddig azért hezitálhatott, mert megviselte legidősebb fia, Beau Biden halála, aki azonban röviddel a halála előtt arra biztatta apját, hogy harmadszor is tegyen kísérletet az elnöki poszt elnyerésére. A hírek szerint az induláshoz Obama hozzájárulását is megkapta korábban, még augusztus végén, egy négyszemközti ebéd alkalmával.

A jelenlegi alelnök 1988-ban és 2008-ban sikertelen kísérletet tett a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének elnyerésére. A Fox News véleménycikkében azonban rögtön arról kezdett írni, hogy miért nyernek a demokraták az elnökválasztáson, miután Biden is az indulás mellett döntött.

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint egyébként – nem utolsósorban a múlt keddi televíziós vitában bemutatott remek teljesítményének köszönhetően – tíz nap alatt 10 százalékpontot erősödött a demokrata elnökjelölt-aspiránsok mezőnyét vezető Hillary Clinton támogatottsága.

A felmérés szerint a demokrata szavazók 51 százaléka voksolna a volt first ladyre, 27 százaléka pedig Bernie Sandersre, a magát “demokratikus szocialistaként” jellemző vermonti szenátorra.

Amíg Sanders tábora változatlan maradt, a vetélkedéstől mindeddig távol maradó Biden támogatottsága az október 9-én közölt eredményhez képest 6 százalékpontot gyengült, és 13 százalékra esett vissza, de a becsületesség és szavahihetőség kérdésében Biden 61 százalékkal vezet az 58 százalékon álló Carsonnal szemben. Clinton 35, Trump pedig 33 százalékon áll ebben a tekintetben.

(The Daily Beast, Politico)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik