Nagyvilág

Kiutasíthatják Amerikából Trump erdélyi magyar alkalmazottját

Tamás Zoltánt nyolc hónapja tartják őrizetben egy furcsa ítélet miatt.

Jövő héten kiutasíthatják a Egyesült Államokból a 38 éves Tamás Zoltánt, aki korábban Donald Trump golfklubjaiban dolgozott – írja a New York Times cikkében, amit a Magyar Hang is idéz.

A romániai magyar férfi 2011-ben vízumlottón nyert családjával tartózkodási engedélyt. A 2006-2007-es téli szezonban már dolgozott Trump mar-a-lagói birtokán romániai vendégmunkások csoportjával, 2013-ban pedig a floridai Jupiter városában lévő Trump-golfklubban helyezkedett el, a biztonsági személyzet tagjaként. A 2016-os elnökválasztási kampány idején Trump gyermekeit is ő fuvarozta, amikor Dél-Floridába látogattak.

Tamás Zoltán soha nem került összetűzésbe a törvénnyel, de miután állampolgárságért folyamodott öt év amerikai tartózkodás után, tavaly júniusban behívták a bevándorlási hatósághoz, és őrizetbe vették. Csak később közölték vele, hogy azért, mert 2013-ban, távollétében biztosítási csalás miatt elítélték Romániában.

Felesége szerint a bűncselekményt nem Tamás Zoltán követte el, hanem egy ismerőse élt vissza a férfi nevével. Románia nem kérte a kiadatását. Ennek ellenére nyolc hónapja őrizetben van, feleségével, 11 éves fiával és nyolcéves kislányával azóta nem találkozhatott. Ügyvédje szerint a bevándorlási hatóság arról értesítette a bíróságot, hogy április 9-én kiutasítják, de a maradás érdekében fellebbeznek.

Tamás Zoltán kislánya szívbeteg, többször műtötték Amerikában is. Felesége elmondta: ha kiutasítják a férfit, hazamennek vele, de a kislány túlélése kérdéses az amerikai kezelés nélkül. (Fotó: Europress – Brendan Smialowski / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik