Nagyvilág

Aggodalommal figyeli Matolcsyék tevékenységét az Európai Központi Bank

A tőzsdei tulajdonrész és az alapítványok tevékenysége miatt.

A Magyar Nemzeti Bank Budapesti Értéktőzsdében lévő tulajdonrésze, valamint a jegybanki alapítványok működése miatt is aggodalmát fejezte ki az Európai Központi Bank – írja a Portfólió.

Éves jelentésében az EKB azt írta, továbbra is figyelemmel követi a jegybank részvételét a Budapesti Értéktőzsdében, mert a tőzsde többségi tulajdonának 2015. novemberi, MNB általi megvásárlása még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad okot.

Ugyancsak figyelemmel kísérnek több, 2014-ben és 2015-ben indított programot, amelyek nem kötődnek a monetáris politikához, és potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

A kifogásolt programok magukban foglaltak egy pénzügyi ismereteket támogató, alapítványokból álló hálózat révén működtetett programot, valamint egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot, amelyet 2018-ban lezártak. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik