Gazdaság
Fotó: 24.hu/ Bielik István

Nem talált hibát az MNB-nél az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Nemzeti Bank 2017. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az MNB működése szabályozott és szabályszerű volt. A jegybank gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat. A pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége támogatta a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését, a fogyasztói érdekek védelmét. A Magyar Nemzeti Bank intézkedési tervében foglalt feladat végrehajtása elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer stabil és biztonságos működését.
Korábban a témában:

Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét. Ennek megfelelően az ÁSZ az MNB 2017. évi alapvető feladatai közé nem tartozó tevékenységeit és gazdálkodása megfelelőségét értékelte. Az ellenőrzés kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére. Az utóellenőrzés vonatkozásában az ellenőrzés azt értékelte, hogy a 17114. számú számvevőszéki jelentésben foglaltak alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.

Az egyszemélyes részvénytársasági formában működő Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja, sarkalatos törvényben meghatározott módon felelős a monetáris politikáért. Alapvető feladatain túl szanálási hatóságként jár el, kizárólagosan ellátja a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület útján ellátja a fogyasztó és a pénzügyi közvetítőrendszer szervezetei közötti – szolgáltatás igénybevételére vonatkozó – jogviszony létrejöttével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezését.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy

 • az MNB irányítási rendszerének kialakítása és működtetése szabályszerűen történt.
 • Az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit.
 • A felügyelőbizottság működése megfelelt a jogszabályok és az ügyrend előírásainak.
 • A belső ellenőrzési szervezet működése szabályozott és szabályszerű volt.
 • Az MNB többségi és kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.
 • A működési költségek éves tervét az MNB szabályszerűen összeállította.
 • A működési költségekkel összefüggő beszerzések és a kapcsolódó elszámolások szabályszerűek voltak.
 • A működési költségekre, valamint a beruházásokra vonatkozó éves terv elkészítéséről az MNB gondoskodott.
 • A beszerzések, a beruházások megvalósítása és a kapcsolódó elszámolások, illetve az MNB által nyújtott támogatások tervezése, kifizetése és elszámolása szabályszerű volt.
 • Az MNB pénzügyi közvetítőrendszert szabályozó tevékenysége szabályszerű volt.
 • A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletéhez kapcsolódó engedélyezési eljárásainál és a felügyeleti biztosok kirendelésekor az MNB szabályszerűen járt el.

A piacfelügyeleti, a fogyasztóvédelmi és az ellenőrzési eljárások szabályszerűségét az Állami Számvevőszék nem értékelte, tekintettel a 2017-ben folyamatban lévő jogorvoslati eljárásokra.

Megállapították, hogy az intézkedési tervben előírt feladat végrehajtásával az MNB hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez. Az Állami Számvevőszék jelentésében javaslatot nem fogalmazott meg.

Kiemelt kép: 24.hu/ Bielik István

Címkék: mnbászvizsgálat

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73885865, John Fitzgerald Kennedy-nek Ìrt levÈl Kar·csondrÛl, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.