Nagyvilág

Az új-zélandi kormány betilt minden katonai jellegű fegyvert a terrortámadás után

Az új-zélandi kormány még a héten betilt minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert – jelentette be csütörtökön Jacinda Ardern miniszterelnök, válaszul arra, hogy a múlt pénteki christchurchi terrortámadás elkövetője ilyen fegyverekkel gyilkolt meg ötven muszlim imádkozót két helyi mecsetben.

Bejelentem, hogy a kormány azonnali lépéseket tesz még ma, hogy gátat szabjon e fegyverek esetleges felhalmozásának és ösztönözze az embereket arra, hogy folytassák lőfegyvereik beszolgáltatását

– mondta Ardern.

A fegyverek katonai jellegű, félautomata fegyverré alakításához szükséges alkatrészeket és a nagykapacitású tárakat szintén betiltják.

Ardern kevesebb mint egy héttel a tömeggyilkosság után jelentette be a tiltó rendelkezéseket, miközben csak szerdán lehettek az első temetések. Csütörtökön legalább hat újabb áldozattól vettek búcsút Christchurchben, köztük egy tinédzsertől, egy labdarúgóedzőtől és egy iszlám hitre áttért nőtől.

Tömeggyilkosságért vádat emeltek az új-zélandi merénylő ellen
A mecsetek elleni támadásokban 49 embert gyilkoltak meg.

A tettes által a Facebookon élőben közvetített vérengzés után az új-zélandi miniszterelnök azonnal közölte, hogy szigorítani fognak a jogszabályokon, amelyek eddig lehetővé tették magánszemélyek számára a támadó jellegű, köztük félautomata fegyverek legális beszerzését és birtoklását is.

Ezen intézkedések eredményeként senki sem vásárolhat többé fegyvert a rendőrség engedélye nélkül, és biztosíthatok mindenkit, hogy hiába fáradoznak majd ilyen engedély kérésével

– jelentette ki csütörtökön.

A már meglévő fegyverekre vonatkozóan a kormányfő bejelentése szerint 100-200 millió új-zélandi dollár közötti visszavásárlási programot indítanak (egy új-zélandi dollár mintegy 190 forint). A betiltott fegyverek tulajdonosainak Ardren azt üzente, elismeri, hogy közülük sokan törvényes módon jártak el, éppen ezért indítják el a visszavásárlási programot.

Szavai szerint átmeneti amnesztiát fognak életbe léptetni, de azok, akik a türelmi időszak lejártáig nem szolgáltatják be támadó fegyvereiket, 4000 dollárig terjedő büntetésre és három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Az új-zélandiak nagy többsége támogatni fogja ezt a változást. Ebben egészen biztos vagyok

– jelentette ki a kormányfő.

Eltemették az új-zélandi terrortámadás első áldozatait
A szíriai polgárháború elől elmenekülő apától és fiától vettek végső búcsút.

Kiemelt kép: Muszlim férfi imádkozik az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás áldozatainak emlékére elhelyezett virágok előtt a támadás egyik helyszínén, az al-Núr mecsetnél 2019. március 19-én, négy nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek után. (MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik