Nagyvilág

158 év börtönt kapott egy gyerekmolesztáló orvos

Az Egyesült Államokban, Pennsylvania egyik kisvárosában 158 év börtönbüntetésre ítéltek egy gyermekorvost, mert évtizedeken keresztül gyermekeket molesztált.

A hétfői ítélethirdetés előtt Josh Shapiro ügyész „sorozat-ragadozóként” írta le Johnnie Barto orvost, aki „beteges vágyainak kielégítésére kisgyermekeket ejtett prédául”, miközben családi orvosként Johnstown városka közösségének egyik köztiszteletben álló személyisége volt.

A 71 éves orvos a tárgyaláson beismerte, hogy nemzedékeken át kisfiúkat és kislányokat szexuálisan zaklatott, erőszakolt meg. Legfiatalabb áldozata kéthetes csecsemő volt.

Barto ellen 1998-ban fogalmazódtak meg először a vádak, hogy molesztálta a pácienseit, de akkor a városka közössége határozottan kiállt mellette, rosszindulatú vádaskodásoknak minősítve a napvilágra került információkat. Az orvostól akkor bevonták a működési engedélyét, de 2000-ben visszakapta, és ismét praktizálhatott. A pletykák ezt követően sem ültek el, de a közösség mindig megvédte őt.

Az első feljelentést 2017 decemberében tette meg egy édesanya, akinek 12 éves kislánya az orvosi vizsgálat után elmondta, hogy mit tett vele a doktor. Johnnie Bartót 2018 januárjában letartóztatták. Azóta a kisváros immár felnőtt lakói egymás után jelentkeztek és tettek tanúvallomást arról, hogy évekkel korábban Barto hogyan zaklatta őket.

A tárgyaláson tanúvallomást tett egykori áldozatok szörnyetegnek nevezték őt, némelyikük könyvet vágott hozzá. Az egyik egykori áldozat képtelen volt megjelenni, írásos vallomását, amelyből kiderült, hogy ötéves volt, amikor az orvos többször is megerőszakolta őt, az ügyész olvasta fel.

Johnnie Barto élete végéig börtönben lesz: hétfőn 79-től 158 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki rá.

(MTI)

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik