Nagyvilág
For the past 4 months, yellow vests have been gathering every Saturday in major cities. The anniversary event called "ultimatum" on social networks also takes place the day after the closing of the great national debate initiated by Emmanuel Macron. Several demonstrations took place but most of the mobilization took place "the most beautiful avenue in the world", transformed for the occasion into battlefields. Between yellow vests, numerous from all over France and police forces, the climate of tension quickly set in and lasted all day, animated on both sides between cobblestones and grenades. Many arrests and injuries have been reported.

Cela fait 4 mois que les gilets jaunes se rassemble tout les samedis dans les grandes villes. L'événement anniversaire nommé "ultimatum" sur les réseaux sociaux, se passe également au lendemain de la clôture du grand débat national initié par Emmanuel Macron. Plusieurs manifestations ont eu lieu  mais l'essentiel de la mobilisation s'est déroulée "plus belle avenue du monde", transformée pour l'occasion en champs de bataille. Entre gilets jaunes, venus nombreux de toute la France et forces de l'ordre, le climat de tension s'est rapidement installé et a duré toute la journée, animé de part et d'autre entre pavés et grenades. De nombreuses interpellations et blessés sont à déplorer.

Betiltják Párizsban a tüntetéseket, ahol az ultrák randalíroznak

Edouard Philippe francia miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy leváltja a párizsi rendőrfőnököt a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők hétvégi, erőszakba torkollott megmozdulása miatt, és azt is jelezte, hogy azokon a helyeken, ahol az ultrák randalíroztak, betiltják a további tüntetéseket.

Michel Delpuech párizsi rendőrfőnököt szerdán váltja a posztján Didier Lallement, aki eddig a délnyugat-franciaországi Nouvelle Aquitaine prefektusa volt.

A párizsi rendőrség vezetését az elmúlt hetekben rendszeresen érte az a vád a politikusok részéről, hogy nem megfelelő utasításokat ad a rend biztosítására a sárgamellényesek tüntetései során. Bírálták a gumilövedékek nagy vitát kiváltó használatának korlátozását és a rendbontók megfékezésére tett intézkedéseket.

A negyedik hónapja tartó kormány- és elitellenes megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégékre emlékeztetett.

A Champs-Elysées sugárúton összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az antikapitalista és rendőrellenes szlogenek skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot és egy újságosbódét, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. Párizsban 124 üzletet rongáltak meg és 27-et fosztottak ki.

A Yellow Vest protester throws a flag of Europe towards a barricade burning in front of a shop on the Champs-Elysees avenue in Paris on March 16, 2019, during clashes between riot police forces and Yellow Vest protesters on the 18th consecutive Saturday of demonstrations called by the 'Yellow Vest' (gilets jaunes) movement. - Demonstrators hit French city streets again on March 16, for a 18th consecutive week of nationwide protest against the French President's policies and his top-down style of governing, high cost of living, government tax reforms and for more "social and economic justice." (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Zakaria ABDELKAFI / AFP / Europress

Emmanuel Macron államfővel történő egyeztetését követően a miniszterelnök a hivatalában tartott sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy azokban a negyedekben, elsősorban a Champs-Elysées sugárút környékén, ahol az ultrák randalíroztak, betiltják hétvégénként a megmozdulásokat.

Be fogjuk tiltani a magukat sárgamellényesnek nevezők tüntetéseit azokban a negyedekben, amelyek a leginkább érintettek, amint tudomásunkra jut, hogy olyan ultrák is jelen vannak, akik törni-zúzni jöttek. Természetesen a párizsi Champs-Élysées sugárútra, a bordeaux-i Pey-Berland térre, a toulouse-i Capitole térre gondolok, illetve minden csoportosulást azonnal szét fogunk oszlatni

– mondta Edouard Philippe.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy jelentősen emelkedik a betiltott megmozduláson való részvételt szankcionáló pénzbüntetés összege, a jelenlegi 38-tól 135 euróra.

Nem véletlen, hogy a rendbontók akkor mobilizálódnak ismét, amikor a vita sikerrel zárul. Az emberek párbeszédet akarnak. A rendbontók egyetlen követelése az erőszak, a békés tüntetőknek távolságot kell mutatniuk a rendbontókkal szemben

– fogalmazott a miniszterelnök.

Yellow Vest protesters hold a French national flag reading "Freedom, Equality, Fraternity, my Ass !" as they pose in front of a newsstand set alight during clashes by protesters on the Champs-Elysees in Paris on March 16, 2019, during the 18th consecutive Saturday of demonstrations called by the 'Yellow Vest' (gilets jaunes) movement. - Demonstrators hit French city streets again on March 16, for a 18th consecutive week of nationwide protest against the French President's policies and his top-down style of governing, high cost of living, government tax reforms and for more "social and economic justice." (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Zakaria ABDELKAFI / AFP / Europress

Edouard Philippe az úgynevezett nagy nemzeti vitára utalt, amelyet január 15-én indított az államfő a sárgamellényesek szociális követeléseiről. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről. A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehetett szólni, közel 2 millióan vettek részt és tettek javaslatokat. A vitasorozat zárásaként hétfő este Emmanuel Macron a hivatalában mintegy hatvan közéleti személyiséggel és értelmiségivel vitázik.

A párizsi prefektus menesztését a jobb- és a baloldali ellenzék is kevésnek ítélte meg, és Christophe Castaner belügyminiszter leváltását követelte. A tárcavezetőnek és Bruno Le Maire gazdasági miniszternek egyébként kedden kell számot adnia a szenátus illetékes bizottságai előtt a hétvégi megmozdulások gazdasági következményeiről.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt négy hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon. A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euróra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.