Nagyvilág

Hat év börtönt kapott a pedofil bíboros

Victoria állam bírósága szerint George Pell bíboros húsz éve két templomi kórustag fiút is molesztált Melbourne-ben, amikor a város érseke volt. Már decemberben bűnösnek mondták ki ötrendbeli szexuális bántalmazás vádjában, amelyeket 1996-ban követett el a két fiú ellen.

A mostani ítélet alapján a 77 éves egyházi vezetőt legkorábban 3 év és nyolc hónap múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra.

A bíboros tagadja a vádat, fellebbezésre készül, de közben polgári per is indult ellene. 

A bíróság szerint abban az ügyben alperes Victoria állam, a ballarati családvédelmi szolgálat és a Sisters of Nazareth katolikus segélyszervezet kuratóriumának tagjai is.

A felperes nevét jogi okokból nem hozták nyilvánosságra. A helyi sajtó szerint egy most 50 éves férfi indította a pert, mert állítása szerint Pell három-négy alkalommal szexuálisan bántalmazta a hetvenes években egy ballarati uszodában. Pell akkor szülővárosában, Ballaratben volt plébános.

A férfi korábban büntetőfeljelentést is tett, de az ügyészség abban az ügyben nem emel vádat, mert nem volt elég bizonyíték.

Sok elmélkedés után nagy bátorságot kellett gyűjtenem, hogy elmondjam a történetemet, és súlyos bűncselekményekkel vádoljam meg a világ egyik legmagasabb rangú katolikus vezetőjét

– idézte az Australian Associated Press hírügynökség a meg nem nevezett vádlót.

Pell 2014-ig volt Sydney érseke, utána a Vatikán gazdasági ügyekért felelős titkárságának prefektusa volt, Ő felelt a pápai állam pénzügyeiért. Az ellene felhozott vádak miatt Ferenc pápa felmentette tisztségéből a bíborost.

George Pell eddig a legmagasabb beosztású egyházfi, akit ilyen bűncselekményért elítéltek. Ellene a Hittani Kongregáció is vizsgálatot indít. Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő korábban azt mondta, a bíboros elítélése sokkolta a Vatikánt, de az egyház megvárja a fellebbezés eredményét.

Kiemelt kép: MTI/AAP/David Crosling

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik