Nagyvilág

Rendőrök kutatták át egy végstádiumú rákbeteg kórházi szobáját, marihuána után kutatva

A halálra készülő betegre a Missouri államban található kórház hívta ki a rendőrséget. A kutatást videóra vették, amit milliók láttak. Az eset olyan nagy felháborodást váltott ki, hogy a rendőrség kénytelen volt törölni Facebook-oldalát, az azt elárasztó negatív kommentek miatt.

Egy tavaly ősszel tartott népszavazáson elsöprő, több mint 65 százalékos többséggel támogatták Missouri állam választói, hogy tegyék legálissá az orvosi marihuána használatát. Ez nem akadályozta meg Bolivar város egyik kórházát, hogy rendőröket hívjanak ki egy végstádiumú rákban szenvedő betegükre, akinek a szobájában állítólag marihuána szagát lehetett érezni.

A Versailles városában élő Nolan Sousley-t előző hét kedden vitték be a Citizens Memorial kórházba, miután a hasnyálmirigyrákban szenvedő férfinek magas láza lett, vérnyomás-problémái voltak és rohama volt. Másnap este a kórház egyik biztonsági őre ment be a szobájába és közölte: szeretné átkutatni a táskáit, azt állítva, hogy marihuánát érez.

Majdnem legális

Sousley erre nem adott engedélyt, és közölte vele, hogy nem is érezhetett marihuánát, mert nincsen nála. Nem sokkal később a biztonsági őr már Bolivar rendőrségének két tagjával tért vissza a szobába. Az élő Facebook-videó azzal kezdődik, hogy az egyik rendőr a férfi táskáit kutatja át.

Közzétette: Nolan's Tribe of Warriors Against Cancer – 2019. március 6., szerda

Bolivar város rendőrfőnöke, Mark Webb a Springfield News-Leader című lapnak elmondta, a rendőröket a 911-es segélyhívóra érkezett hívás után vezényelték ki a helyszínre. A hívás a kórházból érkezett. Webb szerint

a biztonsági szolgálat egyik tagja marihuánát észlelt vagy érzett a beteg szobájában. A rendőrök ennek valóságtartalmát mentek ki ellenőrizni.

Webb közölte, hogy a rendőrök engedélyt kaptak a táskák átkutatására. Sousley elmondta, a rendőrök átkutatták jegyese, Amber Kidwell táskáit, a nő engedélyével, és az ő egyik táskáját is, pedig arra nem adott engedélyt.

Orvosi marihuána segített az epilepsziás 9 éves lányon, akinek naponta háromszáz rohama volt
Szülei minden gyógyszert kipróbáltak, de semmi sem segített a brit kislányon. Csak a cannabis olaj.

A kutatásról készült videón hallani, ahogy Sousley közli a rendőrökkel, valamint egy közben megérkező doktornővel, hogy a biztonsági őr nem érezhetett marihuánát a szobájában. A férfi azt elismerte, hogy kannabiszolajat használ, de az legális Missouri államban.

Lehetetlen, hogy érezte, doki, mert nem szívom. Egy kapszulában lévő olajt használok, nem szívom. Pirulaként veszem be.

A videón hallani, hogy doktornő kérdésére a rendőrök kijelentették, nem veszik őrizetbe a férfit, és nem viszik börtönbe, ha marihuánát találnak nála, csak egy szabálysértési feljelentést tesznek ellene. Ekkor Sousley megjegyezte, hogy az orvosi marihuána már legális Missouriban „csak még nem fejezték be a papírmunkát”. Mire az egyik rendőr közli vele, hogy „még illegális”.

Marihuánát adott haldokló gyermekének az anya, csodás felépülés lett a vége
Az orvosok már csak napokat adtak a leukémiás brit kisfiúnak, amikor anyja végső kétségbeesésében cannabist adott neki.

Az államban tavaly novemberben szavazták meg az emberek, hogy bizonyos betegségek kezelésére használni lehessen marihuánát, a hatóságok azonban még dolgoznak az ezzel kapcsolatos szabályok kialakításán. Az állam egészségügyi minisztériumának közlése szerint ezzel nyárra lesznek készen, és addig továbbra is illegális az orvosi marihuána használata és birtoklása.

Sousley végül engedélyezte az egyik „nagyon tisztelettudó” rendőrnek, hogy ő egyedül átnézhesse a rákbeteg férfi táskáit, köztük azt, amiben az élete utolsó napjára előkészített dolgait tárolta. A rendőrök végül nem találtak marihuánát.

Milliók akadtak ki

Az élő videó hatalmas felháborodást okozott az Egyesült Államokban. A Facebookon és YouTube-on látható felvételt több országos amerikai lap és televízió is közzétette, és milliók láthatták, ahogy egy halálra készülő rákbeteget vegzálnak a rendőrök. Egy olyan dolog miatt, ami az amerikai államok többségében már törvényesnek számít.

A felháborodás olyan nagy volt, hogy Bolivar város rendőrsége kénytelen volt törölni Facebook-oldalát, az azt elárasztó kommentek miatt – írta a News-Leader. A lapnak Webb rendőrfőnök elmondta, 40 éve tartó karrierje alatt nem találkozott olyan közfelháborodással, mint amit az élő Facebook-videó indított el. Állítása szerint több munkatársa is elsírta magát a rendőrségre érkezett telefonhívások és üzenetek miatt, és sok fenyegetést is kaptak.

Sousley, aki az eset utáni napon már el is hagyhatta a kórházat, pár nappal később arra kérte az embereket, hogy civilizáltan viselkedjenek, és ne fenyegessék a rendőröket. A Bolivar Herald-Free Press című lapnak elmondta, nem hibáztatja a rendőröket, az egész „csak egy túlbuzgó biztonsági őr” miatt történt,  közölve, abban bízik, hogy valami jó fog kisülni az esetből.

kannabisz  (Array)
Akkor is tiltják itthon a marihuánát, ha életet menthet
Nem kéne keverni az orvosi marihuánát a rekreációssal, előbbi akár életet is menthet, ha jól használják.

A kórház a hétvégén elnézést kért „a betegtől, családjától és barátaitól”, közölve, hogy felülvizsgálják az esetet, és munkatársaik átképzésen fognak átesni. Az esetről azonban semmit sem mondhattak a sajtónak, a betegek személyes jogait védő szövetségi törvény miatt. Sousley erre válaszul közölte, hogy „igazán szörnyű élmény volt”, hogy rendőrt hívtak rá, hozzátéve, hogy „kérem, ne engedjék, hogy ez mással is megtörténjen”.

Hatalmas érdeklődés

Missouri a 33. amerikai állam lett, amely engedélyezi az orvosi marihuána használatát néhány súlyos betegség kezelésére. A lista első helyén a rák áll.

Ha jól csináljuk, nekünk lehet a legjobb orvosi marihuána programunk az egész országban

jelentette ki egy hétfőn kezdődött kétnapos konferencián a missouri egészségügyi minisztérium orvosi marihuánával foglalkozó programjának igazgatója.

Lyndall Fraker a több száz résztvevőnek elmondta, az állam tervei szerint legalább 192 árusítóhelyet, 60 növénytermesztő és 86 feldolgozó létesítményt, valamint 2 tesztlabort hoznak létre. És mindent megtesznek, hogy kiszolgálják a keresletet.

Az érdeklődés pedig hatalmas. Fraker elmondása szerint már most több mint 450 ember és vállalkozás jelentkezett, hogy engedélyezzék nekik az orvosi marihuána termesztését vagy árusítását, pedig még hónapokra vannak attól, hogy elkezdjék kiadni az engedélyeket. A népszavazáson elfogadott törvény szerint a növényt csak külön állami engedéllyel rendelkező vállalkozások termeszthetik, árusíthatják vagy dolgozhatják fel az orvosi célokra használt marihuánát.

Missouri állam várakozása szerint nagyjából 180 ezer betegnek fognak majd kiadni orvosi marihuána kártyát, amivel meg tudják majd vásárolni a szert – mondta el Fraker. Ezt arra alapozzák, hogy Arizonában, ahol valamivel többen élnek, mint Missouriban, 190 ezer ember kapott ilyen kártyát az orvosi marihuána engedélyezése után.

A kiemelt képen a beteg szobáját átkutató rendőrök. Fotó:Facebook/Nolan’s Tribe of Warriors Against Cancer

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik