Élet-Stílus

Orvosi marihuána segített az epilepsziás 9 éves lányon, akinek naponta háromszáz rohama volt

Szülei minden gyógyszert kipróbáltak, de semmi sem segített a brit kislányon. Csak a cannabis olaj.

Szinte teljesen megszűntek az epilepsziás rohamai egy  9 éves angol kislánynak, miután orvosi marihuánával kezdték el kezelni orvosai – jelentette a helyi sajtó. A Kent megyében található Aylesham faluban élő lány azután kaphatta meg a gyógyszert, hogy anyja kampány indított a cannabis gyógyászati engedélyezésére Nagy-Britanniában.

Marihuánát adott haldokló gyermekének az anya, csodás felépülés lett a vége
Az orvosok már csak napokat adtak a leukémiás brit kisfiúnak, amikor anyja végső kétségbeesésében cannabist adott neki.

A genetikai rendellenességgel született  Teagan Appleby négy éves volt, amikor az epilepszia egyik ritka, súlyos fajtájával, a Lennox-Gastaut szindrómával diagnosztizálták. A Bethesda gyerekkórház oldalán olvasható leírás szerint a betegség többféle, gyakran gyógyszerekkel nehezen befolyásolható rohamok formájában jelentkezik. Általában 3-4 különböző típusú rohamok váltják egymást, melyek több, párhuzamosan szedett gyógyszer mellett sem szűntethetők meg.

Today just before 1 o'clock Teagan had 24 seizures and 4 lots of rescue medication within ONE hour. Welcome to Teagan's…

Közzétette: Help For Teagan – 2018. november 2., péntek

A kislány anyja, Emma Appleby elmondta, lányának akár háromszáz rohama is lehetett naponta, és ezek mind különböző típusúak, és más erősségűek voltak. És ezeken egy epilepsziagyógyszer sem segített, amit az évek alatt kipróbáltak. Állapota olyan súlyos volt, hogy a nyáron volt egy 8 napos időszak, ami alatt öt alkalommal is életmentő beavatkozást kellett rajta végrehajtani rajta.

A kislányon végül egy gyógyszer segített, a marihuana egyik hatóanyaga, a CBD, vagy kannabidiol felhasználásával készülő Epidiolex.

A szert csak azután kaphatta meg, hogy a brit kormány engedélyezte a CBD orvosi felhasználását. Emmy Appleby egyik volt annak, aki kampányt indított a gyógyszer engedélyezésére. Sajid Javid brit belügyminiszter októberben jelentette be, hogy november elsejétől neurológusok és egyéb specialisták felírhatják.

Teagan has been home a few days and things are going well. Unfortunately she still isn't interested in eating, but she…

Közzétette: Help For Teagan – 2018. december 8., szombat

A kislányt azután is csak azt követően tudták elkezdeni kezelni a gyógyszerrel az Evelina gyerekkórházban, hogy a nő parlamenti képviselője személyesen kérte azt a kórház vezetőségétől.

És az be is vált. A kislányt hazaengedték a kórházból, és anyja elmondása szerint teljesen megszűntek a kislány nappali rohamai.

Ugyanakkor éjszaka, alvás közben még mindig rohamai vannak. Anyja most azt szeretné elérni, hogy a marihuána másik hatóanyaga, a THC orvosi felhasználása is engedélyezett legyen az országban. Azzal ugyanis szerinte teljesen meg lehetne szüntetni lánya rohamait – írta a Kent Online című brit lap.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik