Nagyvilág

Beomlott a font árfolyama a főügyész brexit-állásfoglalása után

Az angol font árfolyama zuhanásnak indult, miután Anglia és Wales királyi főügyésze, azaz a brit kormány és a korona egyik legfőbb jogi tanácsadója, Geoffrey Cox kifejtette a véleményét arról a megállapodástervezet-módosításról, amiről tegnap éjjel Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker állapodott meg.

Az angol font 1,1 százalékos hirtelen értékvesztéséről, azaz rendkívüli zuhanásáról a BBC és a Bloomberg is beszámolt. Cox ugyanis úgy véli, hogy a backstop „jogi kockázata” változatlan szintű maradt a módosított brexitterv nyomán is.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság EU-ból való megállapodás nélküli kiválásakor ugyanakkora maradt az esélye annak, hogy az észak-ír határ továbbra is nyitva marad. A backstop ugyanis a legrosszabb eset, azaz az úgynevezett no deal-verzió esetén biztosítja az ír és az észak-ír határ átjárhatóságát. Azaz az Ír-sziget ilyen esetben egységes vámszabályokat tartana meg, míg az Egyesült Királyság nagy-britanniai része gyakorlatilag elszakadna Észak-Írországtól vagy az egész királyság az EU vámhatárain belül kellene hogy maradjon.

Miután a backstop esetében tehát nem lát jogi értelemben elmozdulást Cox, így a brexit megállapodásos verziójának megszavazására csökkent az esély – erről a brit parlament kedd este szavaz várhatóan. A font árfolyama ezért esett kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik