Nagyvilág

A Fidesz szavazatokat veszít a kizárással

A kizárással többen értenének egyet, mint ahányan számítanak rá.

Az Euronews számára készített Pulzus-felmérés szerint az Európai Unió állítólagos bevándorlási tervei csak a válaszadók egyharmada szerint sérti Magyarország érdekeit. 42 százalék szerint nem, és nem hisz a kormánypropagandának.

A plakátkampányt egyharmad támogatta, de 49 százalék mondta azt, hogy elfogadhatatlan.

Avramopulosz: Magyarország-ellenes a kormány kampánya
Az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa szerint a kormány az EU-ellenességgel tulajdonképpen Magyarország-ellenes.

A kampány hatására a válaszadók 13 százaléknak javult, 11 százalékának romlott, kétharmadának pedig nem változott a véleménye az EU-ról.

A válaszadók 42 százaléka úgy gondolja, komoly következményei lesznek, hogy az Európai Néppárt 13 tagja kérte a Fidesz kizárását a pártcsaládból. 29 százalék szerint ez csak politikai taktikázás, az ügy hamar elcsitul.

46 százalék az esetleges kizárás fő okának azt tartja, hogy a Fidesz sorozatosan megszegi az EU normáit, lebontja a demokráciát. 38 százalék úgy véli, azért (is) mert nem ért egyet a fő irányvonallal a bevándorlás ügyében. A válaszadók egynegyede szerint azért (is), mert megbízhatatlan partner az európai pártoknak.

A válaszadók 33 százaléka szerint az Európai Néppárt kizárja a Fideszt. 38 százalék szerint ez elmarad, 29 százalék pedig nem tudott vagy akart válaszolni. Ugyanakkor 46% értene egyet ezzel a lépéssel, és kevesebben nem, mint ahányan, azt mondták, hogy nem zárják ki.

Az esetleges kizárás változtatna a pártpreferencián. 

A megkérdezettek 20 százaléka azt mondta, ha kizárnák a Fideszt, váltana, az ellenzékre szavazna. 23 százalék szavazna továbbra is a kormánypártra, 24 százalék pedig továbbra is az ellenzékre, vagyis a Fidesz szavazatokat veszítene.

A többség szerint romlana az ország helyzete, ha kizárnák a Fideszt. 29 százalék szerint nem változna, 10 százalék szerint pedig jelentősen, 8 százalék szerint valamennyit még javulna is.

444: Csak akkor zárják ki a Fideszt a Néppártból, ha Orbán kifejezetten szeretné
Az a forgatókönyv már sokkal elképzelhetőbb, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát a Néppártban.

A felmérés március 9-én és 10-én készült, egy 800 fős, a 18 évesnél idősebb magyar lakosságra reprezentatív mintával.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik