Nagyvilág

Venezuelai válság: már áram sincs az ország nagy részén

Áram nélkül maradt csütörtök késő délutántól Venezuela nagy része. A szolgáltató hatóságok állítása szerint szabotázscselekmény okozta az áramszünetet.

A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött. A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van a tömegközlekedésben. Sokan arról panaszkodtak, hogy órákon át gyalogolhatnak otthonukig. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a kormányt támogató tisztségviselők gyakran hibáztatják a politikai ellenzéket a kimaradásokért. Az ellenzék viszont a korrupciót és a karbantartás hiányát emlegeti az áramszolgáltatás megbízhatatlanságának okaként.

Venezuelában rendszeresek az áramszünetek, de a most csütörtöki jóval kiterjedtebb volt – csaknem az egész országot érintette -, mint a már szinte megszokott kimaradások.

Kiemelt kép: A Simón Bolívar hidat lezáró venezuelai rendőrökkel történt összecsapásokban megsebesült venezuelai tüntetők egyike a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. (MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik