Nagyvilág

Szíriából kifüstölik, Irakban már szerveződik újra az Iszlám Állam

A néhány évvel ezelőtt Irakban és Szíriában még tízmillió ember felett uralkodó Iszlám Államnak mára nem maradt más, mint egy város néhány utcája az Eufrátesz partján, de várhatóan már az is csak néhány napig. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai szövetség az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával indított végső támadást március elején Baghúz városa ellen, és olyan tempóval nyomulnak előre, amire Moszul és Rakka ostrománál sem volt példa.

Tényleg halott az Iszlám Állam vagy újraszervezte magát?
Az Iszlám Állam vezetője állítólagos hangüzenetében kitartásra szólította fel a terrorszervezet tagjait, de hát mi mást mondhatott volna?

Az Iszlám Állam katonáinak nincs menekülő útvonaluk, a folyó mindkét oldaláról körbezárták őket, Baghúz pedig napok óta füstöl.

A katonák előbb kimentették a nőket és a gyermekeket a városból, majd a hétvégén újabb offenzívát indítottak a terrorszervezet utolsó bástyája ellen. Az ISIS nappal még úgy-ahogy tud védekezni távcsöves fegyverekkel és rakétákkal, de amint beesteledik, lépéshátrányba kerülnek, mert nincsenek éjjellátó felszereléseik, ráadásul az amerikai repülők és a helikopterek ellen végképp nincs ellenszerük.

A nemzetközi koalíció legkevesebb 160 gépfegyvert állított fel a frontvonalon 50 méteres távolságra egymástól, így folyamatos nyomás alatt tudják tartani a terroristákat.

Az elmúlt napokban sikerült egy kilométeres távolságon belülre kerülni Baghúzhoz. Az Iszlám Állam több harcosa is feladta magát, az általuk átadott walkie talkie-kon pedig sikerült lehallgatni, hogy a bástyát védő ISIS-tagok bepánikolva menekülnének, de nem találnak kijáratot a városból. Vannak köztük irakiak, de a legtöbben külföldi állampolgárok.

Becslések szerint körülbelül 1000-1500 férfi és bizonytalan számú nő és gyerek lehet még a városban. Az evakuáció során arra számítottak, hogy kétezer embert mentenek majd ki Baghúz falai közül, de több mint 9 ezer nő és gyerek hagyta el a harcteret. Emiatt viszont az is elképzelhető, hogy a várakozásoknál több katonája is maradt az Iszlám Államnak.

Menekülő emberek az ISIS baghúzi állásaihoz közeledő SDF-erők érkezése előtt
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Az ostromot rendkívül megnehezíti, hogy az ISIS harcosainak zöme nem hajlandó megadni magát és a végsőkig kitart a kalifátus mellett. Hiába, hogy az utolsó katonáik és a velük maradt gyerekek közül is sokan sérültek, a dzsihadisták feltett kézzel nem fognak kisétálni a városból. Az SDF és a nemzetközi koalíció katonái az elmúlt napokban azt mondták, a távcsöveken keresztül egyre gyakrabban látnak nőket is fegyverekkel szaladgálni.

Hírszerzők arról számoltak be, hogy Baghúzban több túszt is fogva tartanak, akikről úgy érzik, hogy alku tárgyát képezhetik. A városban van két amerikai gyerek, Yusuf és Zahra Shikder, akiknek az anyja januárban egy légicsapásban vesztette életét. Állítólag egy brit családhoz kerültek, akik készek meghalni a csatában.

Az offenzívát még most is több ezer akna és titkos alagút lassítja. A harctér egy részén beszüntették a támadást, hogy az ott létesített humanitárius folyosón át kimenekítsék a térségben rekedt civileket, mert úgy gondolják, a bujkáló dzshadisták élő pajzsként akarják őket használni.

Bár az utolsó rohamnak akár már ezen a héten vége lehet, az még nem jelenti azt, hogy az Iszlám Államnak végleg befellegzett. Sőt, a legfrissebb jelentések szerint a szomszédban mindeközben már elkezdett újraszerveződni a terrorszervezet.

Irakban folytatódik a terror

Irakot 2017 decemberében tisztították meg végleg a dzsihadistáktól, a harcok súlypontja ekkor került át Szíriába. Bagdadba mára visszatért az élet, az emberek újra a főutcai kávézókban ütik el a szabadidejüket, és a város kezd hasonlítani régi önmagára. De a veszély ott leselkedik rájuk.

A Pentagon év elején közölt egy jelentést, amelyben arról írnak, hogy az ISIS akár fél éven belül újra területeket nyerhet a Közel-Keleten, ha nem helyeznek rájuk tartós katonai nyomást.

Mint írták,

az Iszlám Állam már elkezdte az újraszerveződést, amely Irakban gyorsabban halad, mint Szíriában, de ha a terrorellenes törekvések nincsenek, akkor mindkét országban terjeszkedni kezdhetnek az Eufrátesz mentén.

A jelentésben harcedzett erőként hivatkoznak a terrorszervezetre, amelyhez havonta megközelítőleg 50 külföldi katona csatlakozik és még mindig olajcsempészetből, adócsalásból, zsarolásból és emberrablásokból tartják fenn magukat azokon a területeken, ahol ellenőrizetlenül hagyták őket.

Az Iraki Védelmi Erők katonája Moszulban
Fotó: Sebastian Backhaus/NurPhoto/AFP

Azzal, hogy gyakorlatilag Szíriában sem marad már bástyája az Iszlám Államnak, rendkívüli nyomás helyeződött a terrorszervezet vezetőire, akiknek így egyre kevesebb hely jutott a rejtőzködésre. Ennek köszönhetően az utóbbi hónapokban több magas rangú dzsihadistát fogtak el vagy öltek meg, de a fővezérek egyelőre nem kerültek kézre és addig is próbálják újraépíteni a szervezetet.

A CNN hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Iszlám Állam katonái az ország északi részén, Hamrin-hegység közelében található hatalmas sivatagi területen szerveződnek és a közelmúltban elkezdtek célzott akciókat végrehajtani. Kivégzéseket tartanak, falvakat szállnak és út széli robbantásokat hajtanak végre. Remekül ismerik a területet, hiszen anno az al-Kaida és az ISIS is itt alakult meg.

Az ISIS új leszámolási módszerének az alig pár házat magába foglaló al-Thaya falujának egyik családja volt a legfrissebb áldozata. Múlt héten hat embert mészároltak itt le a terroristák válogatás nélkül. Egy 72 éves férfi a lapnak elmesélte, hogy a bátyját, a feleségét, és négy gyereküket végezték ki. Minden pénzt elvittek tőlük, a falak még most is véresek az épületben, a földön pedig csont- és bőrdarabok hevernek. A férfi arról beszélt, az Iszlám Állam a környéken időközönként lecsapott egy-egy településre. Számítottak rá, hogy előbb-utóbb ők következnek.

Az elkövetők katonai ruhát viseltek. Korábban is ezt a taktikát alkalmazták, hogy a lehető legkönnyebben, viszonylag feltűnés nélkül bejuthassanak az áldozataikhoz.

A szakértők azt is feltételezik, hogy amint megindult az ostrom az Iszlám Állam ellen Szíriában, rengetegen Irakba menekültek, hogy ott csatlakozzanak a társaikhoz.

Amíg létszámban és erőben nincsenek megfelelő szinten ahhoz, hogy egy komolyabb csatát győztesen megvívjanak, addig várhatóan csak apránként terrorizálják majd az irakiakat, de ha a nemzetközi koalíció fegyveres erői nem monitorozzák megfelelően a lépéseiket, akkor akár már az év második felében előrenyomulhat az ISIS.

Kiemelt kép :Khalil Dawood / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik