Nagyvilág

Húsz vádlottja van a tavaly nyári görögországi tűzvésznek

Vádat emeltek húsz ember, köztük egy kormányzó és két polgármester ellen a görögországi Máti és Rafína településeken tavaly nyáron pusztító tűzvésszel kapcsolatban, amelyben mintegy száz ember vesztette életét – közölte egy görög igazságügyi forrás kedden.

A vádak között egyebek mellett gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés szerepel, a vádlottak között pedig ott van Attika régió kormányzója, illetve a tűzvész által érintett Ráfina település polgármestere.

A tavaly júliusban a két tengerparti üdülővároshoz, Mátihoz és Ráfinához közeli hegyekről alig egy óra alatt átterjedt erdőtűz halálos áldozatai közül többen otthonukban, vagy menekülés közben autóikban égtek szénné. A hőség és a füst olyannyira elviselhetetlen volt, hogy az emberek a tengerpartra menekültek, a legszerencsésebbek ott menedéket is leltek a lángok elől.

A katasztrófa miatt leváltották Görögország országos rendőrfőkapitányát és a tűzoltóság parancsnokát, miután lemondott Níkosz Tószkasz görög polgárvédelmi miniszter. A hatóságokat azzal vádolták, hogy lassan reagáltak és rosszul kezelték a helyzetet.

A görög kormány az  illegális házépítés gyakorlatát okolta azért, hogy az áldozatok nem tudtak elmenekülni a tűz elől. A törvénytelenül felhúzott épületek és kerítések elzárták a tengerpartra és a városból kivezető útvonalakat.  Az illegális házépítésekért a korábbi kabinetteket tette felelőssé. A görög ügyészség egy 292 oldalas jelentésében  hibák egész sorát említette  a tűzvész kezelésére vonatkozóan.

Az érvényben lévő görög jogszablyiok szerint vádemelés nem azt jelenti, hogy valakit bíróság elé is állítanak. A ügy várhatóan egy vizsgálóbíró elé kerül, aki majd dönt a következő lépésről.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Angelos Tzortzinis/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik