Nagyvilág

Közel kéttucatnyian haltak meg a vasárnapi alabamai tornádókban

Legkevesebb 23 ember meghalt és több mint negyven megsérült az Egyesült Államokban, miután tornádók csaptak le Alabama állam délkeleti részére. A halálos áldozatok között gyerekek is vannak, és a forgószél több száz épületet döntött romba. A korábbi hírek még 14 halálos áldozatról szóltak.

Hatalmas kihívást jelent a romok puszta mennyisége. Nem emlékszem pályafutásom során hasonló pusztításra,

mondta Jay Jones,Lee megyei seriff a CNN amerikai hírtelevíziónak. A megyei halottkém aggodalmának adott hangot, hogy a halottak száma tovább emelkedhet.

„A mentőegységek mintegy 150 munkatársa van a helyszínen. Fantasztikus munkát végeznek” – közölte pár órával korábban az AP amerikai hírügynökséggel Rita Smith, a Lee megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A meteorológiai intézet adatai szerint a leghevesebb tornádó helyi idő szerint 14 óra tájban söpört végig a területen: az ötös skálán legalább hármas erősségű, sebessége óránként 219-266 kilométer közötti volt.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről Alabama és a környező államok lakosait. Azt írta, „legyenek óvatosak és menjenek biztonságos helyre”.

Az Egyesült Államok déli részét súlyos viharok sújtják, és Alabama és Georgia állam egy-egy részére is riasztást adtak ki tornádóveszély miatt. A viharok miatt mintegy 10 ezer háztartásban nincs áram.

(MTI)

Kiemelt kép: Handout/COURTESY OF JUSTIN MERRITT, INSTAGRAM/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik