Nagyvilág

Min múlik, hogy repül-e a Fidesz a Néppártból?

Hosszú cikkben elemezte a 444, hogy valóban kizárhatják-e a Fidesz-KDNP-t az Európai Néppártból (EPP). Ez azért merült fel a korábbiaknál is élesebben, mert a szokásosnál nagyobb felháborodást keltett a magyar kormány új plakátkampánya a az Európai Néppártban: a néppárti Európai Bizottság-elnököt, Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt szerepeltető kampánytermékek sok befolyásos konzervatív politikusnál is kiverték a biztosítékot.

Néhány politikus szerint elég lenne bocsánatot kérnie Orbán Viktornak, mások szerint viszont azonnal ki kellene rúgni a Fideszt az EPP-ből.

Orbán most tényleg kihúzta a gyufát a Néppártnál
Fontos német konzervatív politikusoknak is kezd elegük lenni a Fideszből.

A cikkből kiderül, hogy a fajsúlyos néppártiak csak szavakban kemények egyelőre a Fidesszel szemben, és ugyan már egyre több párt akarja kirakni a Fideszt az EPP-ből, de ezek kevés képviselőt adnak a frakciónak, tehát gyengének számítanak.

Orbán Viktor és Manfred Weber. Fotó: Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency

Az EPP EP-frakciója 50 pártja közül mostanra kilenc párt állt be a mögé a kezdeményezés mögé, hogy a Fideszt kizárják a pártszövetségből. Ezt az eljárást elég öt országból hét pártnak kezdeményeznie, és mivel a 444 cikke szerint mostanra már két-két belga és svéd, továbbá egy-egy finn, görög, holland, luxemburgi és portugál párt csatlakozott az akcióhoz (és talán egy dán párt is beszáll), az eljárásnak el kell indulnia.

Az EPP nagyobb pártjai viszont kivárnak: szavakban többször elítélték Orbánékat, de a kizárással kapcsolatban nem nyilatkoztak határozottan egyik pártból sem. A végső döntésben sokat számít a német CDU szava, hiszen nem csak az EU leggazdagabb országának kormánypártjáról van szó, hanem az EPP vezető erejéről is.

Így nem csoda, hogy Gulyás Gergely miniszter és Balog Zoltán volt miniszter Berlinbe utazott, hogy ott titokban egyeztessenek Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU főtitkárával.

Állítólag a magyarok itt megígérték, hogy március 15-e után leveszik a junckeres-sorosos plakátokat, amelyekből a balhé lett: egyrészt azért, mert Junckert néppárti, másrészt azért, mert olyan hazugságokat írt a kormány a plakátra, amelyeket példátlan módon az Európai Bizottságnak többször kellett már cáfolnia.

Sok témában vita van köztünk, de sok minden össze is köt, és több esély van Orbán megjavítására, ha a közösségen belül hatunk rá

– ezt még február elején nyilatkozta a CDU új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer. A mostani berlini találkozón viszont keményebbek lehettek a magyar Fidesz küldöttjeivel, mert a CDU-s Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője, és EB-elnökjelöltje is karcosabban fogalmazott az eddigieknél.

Annegret Kramp-Karrenbauer hallgatja Angela Merkelt. Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto
Manfred Weber: Nagyon bonyolult a Néppárt és a Fidesz viszonya
Az EPP európai parlamenti frakcióvezetője azt mondta egy cseh lapnak, hogy megkövetelik az alapelvek betartását.

Március 20-án ülésezik legközelebb az EPP legfontosabb döntéshozó testülete, a politikai közgyűlés, amely a tagok felvételéről és elutasításáról határozhat. Elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy nem a kizárásról, hanem felfüggesztésről szavaznak csak. Hasonló a baloldalon már megtörtént egyszer, amikor az európai szocialisták 2006 és 2008 között felfüggesztették a szlovák Smer tagságát.

Németországi nyilatkozóitól úgy tudja a 444, hogy a probléma megoldása vizsgafeladat a CDU új pártelnökének, Angela Merkel kiszemelt utódjának, a német politikában AKK-nak becézett Annegret Kramp-Karrenbauernek, akinek ez az első komolyabb nemzetközi ügye. Információik szerint

február végéig nem döntött még, hogy a legnagyobb tagszervezet vezetőjeként milyen irányba nyomja az EPP-t. 

Összefoglalva: komoly bajban van most a Fidesz, de egyelőre csak a kisebb, gyengébb EPP-pártok álltak ki ellenük határozottan. A nagyok, élükön a CDU-val még kivárnak, márpedig a döntés lényegében az ő kezükben van. Ami a döntést befolyásolhatja, hogy hogyan mérik fel, a Fidesz kirúgása a májusi EP-választás előtt árt vagy használ-e a Néppártnak. Illetve szintén fontos szempont, hogy az EP más nagy pártcsaládjai koalíciót kötnének-e a választás után úgy az EPP-vel, hogy a Fidesz is tag marad, ugyanis csak így kerülhet konzervatív politikus nagy európai intézmények élére.

Kiemelt kép: Christof STACHE / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik