Közélet

Népszava: Titokban próbált egyezkedni a kormány Berlinben

Titokban Berlinben járt Balog Zoltán és Gulyás Gergely, hogy megpróbáljon javítani az egyre feszültebbé váló magyar-német kapcsolatokon – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy a volt miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter találkozott Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU főtitkárával is, aki keményen bírálta a kormány Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert támadó kampányát.

A Népszava szerint már tavaly szeptember óta úgynevezett „strukturált párbeszéd” zajlik a Fidesz és a CDU között, amely során a felek nyíltan beszélnek egymással a legérzékenyebb témákról is és megpróbálnak közös nevezőre jutni, de ha ez nem megy, akkor kölcsönösen elfogadják a nézetkülönbségeket. Ez azonban már nem volt elég az utóbbi időben.

Most sikerült némi előrelépést elérni gazdasági téren, írja a Népszava, mert a németek kifejezetten erősen érdeklődnek néhány magyar fejlesztési program iránt. Ugyanakkor más források szerint hiába kötött meg konkrét megállapodást a német gazdasági minisztériummal Palkovics László innovációs miniszter több magyar fejlesztési terv támogatásáról, a német kormány azt kérte, csak az EP-választások után jelentsék majd be, mert számukra kínos lenne az EP-kampányban a magyarokkal folytatott együttműködéssel előjönni.

Kiemelt kép: MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik