Nagyvilág

Kósa: Nem számítok arra, hogy a Fideszt kizárnák a Néppártból

Nem számítok arra, hogy a Fideszt kizárnák az EPP-ből, és ennek egyszerű oka van. Józan ésszel nehezen belátható, hogy az igazság kimondása, az bűn – mondta Kósa Lajos az atv.hu-nak, miután már hét tagpárt veti fel a Fidesz kizárását a Néppártból.

Kósa nem számít a kizárásukra, már azért sem, mert „ezt korábban is felvetették a bevándorláspárti EPP-politikusok”, illetve úgy véli, az igazság tisztázása nem ok arra, hogy bárkit kizárjanak a pártcsaládból.

Arra, hogy az Európai Bizottság tételesen cáfolta a kormány plakátjain szereplő állításokat, a fideszes politikus azt felelte, hogy

kitűnő alkalom, hogy ezeket mind tisztázzuk. Mi úgy tudjuk, hogy az Európai Parlament kezdeményezte a migránsvízum kiadásának jogszabályalkotását az Európai Bizottságnál. A Bizottság nem mondhatja azt, hogy nem fog foglalkozni ezzel a kérdéssel. Ez egyszerű képmutatás.

Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Junckert bírálják, Kósa azt reagálta, hogy:

Hadd fordítsam le: azt akarja mondani bárki a Néppártban, hogy néppárti politikust nem lehet bírálni, mert azt azonnal a Néppárt kizárással fenyegeti? Nonszensz!

Hozzátette, hogy ráadásul szerinte nem is bírálják Junckert:

Nem isiászozunk, nem azzal jövünk, hogy az Elnök Úr az európai adóelkerülés luxemburgi atyja, nem vonunk mérleget annak kapcsán, hogy az ő elnöksége idején hagyják el a britek az uniót, viszont jönnek be milliószámra ellenőrizetlenül a migránsok. Csupán elmondjuk, hogy milyen álláspontot képviselnek. Nem értünk egyet Juncker úrral. Ez csak ennyit jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy szerencsés-e, hogy az első számú uniós néppárti vezetőt plakátolják ki a Néppárt tagjaként, Kósa természetesnek nevezte, hogy az uniós vezetőket is lehet bírálni.

Arról nem beszélve, hogy kampány ide vagy oda, Magyarországot és Magyarország politikai vezetését annyiszor bírálták, amennyiszer csak lehet. De mi azt mondtuk, hogy persze, vitatkozzunk! Ez nem a gyengeségét mutatja egy politikai erőnek, hanem a rátermettségét, hogy képes az érdemi vitákat lefolytatni

– fogalmazott.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik