Nagyvilág

Addig halogatták Argentínában egy kislány abortuszát, hogy császármetszést hajtottak végre

A 11 éves gyermeket nagyanyja élettársa erőszakolta meg.

Emberi jogi szervezetek szerint kínzással felérő megpróbáltatásnak tették ki azt a megerőszakolt 11 éves kislányt, akin terhessége 23. hetében császármetszést hajtottak végre Argentínában – erről a BBC számol be.

A gyermeket nagyanyja 65 éves élettársa erőszakolta meg. Miután kiderült, hogy terhes, abortuszt kért. A terhesség megszakítása legális Argentínában, ha erőszak történt vagy az anya egészsége veszélyben van, de ebben az esetben késlekedést okozott, hogy nem volt világos, ki a gyermek törvényes gyámja.

Bár a kislány anyja egyetértett az abortusszal, korábban a gyereket nagyanyja gondnoksága alá helyezték, így az anya beleegyezése nem bizonyult elégségesnek. Ugyanakkor kiderült, hogy nagyanyja sem adhatja meg a szükséges beleegyezést, őt ugyanis megfosztották a gyámság jogától, mivel együtt élt az erőszaktevővel. Mire az abortuszt engedélyezték, a kislány 23 hetes terhes volt.

További késlekedést jelentett, hogy a helyi kórház orvosai hitbéli meggyőződésre hivatkozva elutasították az abortusz végrehajtását. Ezután az egészségügyi hatóságok utasították a kórház igazgatóját, hogy hajtsák végre a szükséges beavatkozást „mindkét élet megmentése” érdekében, noha mint később kiderült, a bírósági döntésben nem volt ilyen kikötés.

Végül császármetszést hajtottak végre, de az orvosok szerint nem azért, hogy „mindkét életet megmentsék”, hanem mert túl kockázatosnak találták az abortuszt. Az újszülött élve jött világra, de az orvosok szerint kevés az esélye a túlélésre. (Illusztráció: Europress – Juan MABROMATA / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik