Nagyvilág

Háromezer áldozat és a többség akarata ellenére sem engedik az abortuszt Argentínában

Az argentin szenátus elutasította szerda este az abortusztörvény enyhítését, és ezzel egy időre bizonyosan gátat vetett a feminista csoportok és támogatóik több évtizedes törekvésének. A parlament felsőháza 38:31 arányban utasította el a tervezetet, amelyet az alsóház júniusban szűk többséggel elfogadott. Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye, vagy veszélyezteti az anya életét. Ez utóbbi szempont azonban nem mindig érvényesül.

A szolgálólány meséjéből ismerős vörös köpenyben és fehér fejfedőben vonult több tízezer nő Argentínában, mielőtt a szenátus szavazott az abortusz legalizálásáról. A törvényjavaslat szerint a nőknek joguk lett volna a magzatot elvetetni a terhesség első 14 hónapjában.

Ana María Acevedo 19 évesen már a negyedik gyermekét várta, amikor rákkal diagnosztizálták. Terhessége miatt a kemoterápiát abba kellett hagynia, a magzat elvetésére pedig nem volt lehetősége. Bár törvények szerint a terhesség megszakítható, ha veszélyezteti az anya életét, az orvosok mégis megtagadták azt, ugyanakkor a magzat védelme érdekében a kezelést is leállították. Avecedo anyja hiába könyörgött az orvosoknak, ők a bíróságra küldték, a bíró pedig vissza az orvosokhoz – a fiatal nő végül a gyermekével együtt meghalt. Bár ez már több mint tíz éve történt, Acevedo kálváriáját nemrégiben ismerhette meg a szélesebb közvélemény, miután az édesanyja  kongresszusi meghallgatáson is nyilatkozott róla a képviselőknek.

A történtek, Avacedo és sok száz másik nő halála, a sorozatos vörös ruhás tüntetések akkora hullámot indítottak el az országban, hogy az alsóház 20 órás vita után jóváhagyta a javaslatot, a kedélyeket pedig tovább borzolta, hogy szombaton újabb fiatal nő halt meg illegális abortusz szövődményeiben.

Az Amnesty International kutatása szerint az argentin társadalom 60 százaléka támogatta ugyan a javaslatot, a szenátus azonban szerda este leszavazta az abortusztörvény enyhítését, amely révén lehetővé vált volna az abortusz a terhesség első 14 hetében.

A 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötötték volna a beavatkozást, az orvosok pedig lelkiismereti alapon megtagadhatták volna az abortusz végrehajtását.

A döntésben szerepet játszhatott, hogy a latin-amerikai államokban nagyon erős az egyház befolyása, különösen Argentínában, Ferenc pápa szülőhazájában. Az egyházfő, aki szorosan követi hazája politikai eseményeit, természetesen ellenezte a tervezetet, akárcsak az ország elnöke, Mauricio Macri.

Argentínában az elmúlt 25 évben több mint 3000 nő hal meg az abortuszt tiltó szabályozás miatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/David Fernandez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik