Nagyvilág

Semmis a rendkívüli állapot, Trump vétózni fog

Az amerikai elnök kihirdette, a képviselőház megsemmisítette.

Az amerikai képviselőház 245:182 arányban, úgy utasította el Donald Trump deklarációját, hogy 13 republikánus képviselő is a demokratákkal együtt voksolt. Így sem lett meg a kétharmados többség, amely felülírná az elnöki vétót, amelyet korábban Trump már bejelentett.

A határozati javaslatot előterjesztő demokrata politikusok azzal érveltek, hogy az elnök állításával ellentétben a déli határokon nincs rendkívüli állapot, egyoldalú döntésével Trump elindult a diktatúra felé.

Legyen demokrata párti vagy republikánus, de egyetlen elnöknek sem adunk kitöltetlen csekket az Egyesült Államok alkotmányának összezúzásához

– mondta a szavazás előtt Nancy Pelosi. A demokrata párti házelnök az alkotmány zsebkönyv méretű példányát felmutatva azzal fordult a republikánus képviselőkhöz: el kell dönteniük, hogy Donald Trumpra vagy az amerikai alkotmányra esküdtek fel.

A republikánusok szerint a demokraták nem vesznek tudomást az a mexikói határon kialakult válsághelyzetről, az elnöknek pedig  jogában áll rendkívüli állapotot kihirdetni, mivel egy 1976-ban a kongresszus által megszavazott törvény lehetővé teszi ezt.

Rendkívüli állapot van a déli határainkon, de a demokraták azt állítják, hogy ez nem létezik

– fogalmazott frakcióvezetőjük, Kevin McCarthy. A képviselőház után a szenátusnak is szavaznia kell, ahol többségben vannak a republikánusok.

Trump február 15-én jelentette be a rendkívüli állapotot, miután a kormányzat működését biztosító költségvetést úgy szavazták meg, hogy abban nem szerepelt az általa kért 5,7 milliárd dolláros összeg a határfal megépítésére.

A fal adja? Trump túltolhatta, 16 állam pereli
Úgy vélik, az elnök a maga által kreált alkotmányos válság felé sodorja Amerikát.

A törvényhozók jóváhagytak 1,375 milliárd dollárt a határ biztonságának erősítésére, de azzal a megkötéssel, hogy az összeget csakis elektronikus rendszerek felszerelésére vagy a már meglévő határvédelem modernizálására lehet fordítani, falépítésre nem. A kormányzat most azt tervezi, hogy 6,7 milliárd dollárt átcsoportosít más területekről, így például elvesz a katonai beruházásokra fordítandó összegekből. (mti)

Kiemelt kép: Nancy Pelosi sajtóértekezlete a rendkívüli állapot megszüntetéséről. MTI / EPA / Shawn Thew

Ajánlott videó

Olvasói sztorik