Nagyvilág

Putyin megüzente, hogy készen áll egy újabb kubai rakétaválságra

Vlagyimir Putyin megüzente az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy Oroszország katonailag készen áll egy újabb kubai rakétaválságra, ha az USA van annyira ostoba, hogy erre vágyik. Az orosz elnök erről szerdán beszélt a sajtónak – írja a Reuters.

A kubai rakétaválság 1962 októberében zajlott, amikor Moszkva ballisztikus rakétákat küldött Kubába, arra válaszul, hogy az Egyesült Államok rakétákat telepített Törökországba. A világ két hétig az atomháború szélén állt, végül John F. Kennedy amerikai elnöknek és Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárnak sikerült megegyeznie.

A hidegháborúnak ugyan vége, és Szovjetuniós sincs már, de a feszültség az utóbbi időben újra nőni kezdett az USA és Oroszország között, mert Donald Trump amerikai elnök azon gondolkodnak, hogy közepes hatótávolságú nukleáris rakétákat telepítsenek Európába.

Putyin ezzel kapcsolatban szerdán kijelentette, hogy ha az USA ezt megteszi, akkor ők vagy gyorsabb rakétákat fognak telepíteni, vagy közelebb viszik a mostaniakat Amerikához, vagy mindkettő.

Kiemelt kép: Europress/Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik