Nagyvilág

A németeknél is kiverték a biztosítékot a junckeres plakátok

Kedden ismét napirendre vették az általános ügyek tanácsában a magyar jogállamiság helyzetét Brüsszelben, írja a 444.hu.

A lap információi szerint 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, és a bizottság újabb problémákat vetett fel. A vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt.

A politikus többször is szót kért a vita során. Egyszer azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája, majd arról beszélt,  hogy komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen. Ez ügyben magyarázatot követelt Didier Reynelds belga külügyminiszter és Helen McEntee ír EU-ügyi államtitkár is.

Az Európai Bizottság válaszolt a kormány új Soros-propagandájára
Tételesen cáfolják a Fideszá állításait.
Europress/AFP

Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár a vádakra reagálva azt követelte, hogy szálljanak le Magyarországról néhány hónapra. Szerinte egyrészt meg kellene várni, hogy az EU bírósága hogyan dönt a Sargentini-jelentés elfogadásának körülményeiről, másrészt pedig a május végi EP-választásokig nem méltányos folytatni az átpolitizálódott témáról folyó vitát.

A 444.hu tudósítása szerint azt is több ország kezdeményezte, hogy hívjanak meg külső szakértőket, konkrétan a Velencei Bizottság emberei merültek fel. A német államtitkár kifejezetten erőltette ezt az ötletet, a tanács jogi osztálya azonban ismét óvatosságra intett.

Alapvetően a román elnökségen múlik, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert, vagy éppen felkérik-e egy értékelő előadásra a Velencei Bizottság valamelyik tagját.

A kormány azt mondja, van bizonyíték Soros György és az Európai Bizottság összejátszására
Timmermans napirenden kívül kiabált be - az államtitikárnak ez elég bizonyíték.

Kiemelt kép: Europress/AFP/John Thys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik