Nagyvilág

Elévülés miatt megúszták a gyerekkereskedők

A banda 181 romániai gyereket vitt Nagy-Britanniába, ahol koldulásra és zsebtolvajlásra kényszerítették őket.

A Maszol.ro szerint elévülés miatt mentette fel a Hargita Megyei Törvényszék a 25 romániai vádlottat. Kiskorúakat csempésztek Nagy-Britanniába és kényszerítettek bűnözésre. 2010 áprilisában brit és román rendőrök 34 házkutatást tartottak Țăndăreiben, négy géppisztolyt, 12 vadászpuskát, 6 pisztolyt, 10 kiló aranyat, pénzt, autókat és lovakat foglaltak le félmillió euró értékben.

Az ügy gyanúsítottjait eredetileg bűnszervezet létrehozásával, tiltott fegyverviseléssel, embercsempészettel, kiskorúak kizsákmányolásával vádolták. Ezért 20 évet kaphattak volna, de a bíróság megváltoztatta a büntetőjogi besorolást, és az új büntető törvénykönyv enyhébb büntetési tételei alapján megállapította azok elévülését.

A 25 embert azzal vádolták, hogy részt vettek 181 romániai gyerek Nagy-Britanniába csempészésében, ahol a banda ottani tagjai koldulásra és zsebtolvajlásra kényszerítették őket. A G4Media portál szerint a brit rendőrök megdöbbentek a romániai ítéleten, a ott a banda tagjai közül 120 került börtönbe.

Miután 2011-ben a brit hatóságok az Európai Parlamentben is bemutatták a Țăndărei-ügyet, az EU új irányelvet fogadott el a kiskorúak kizsákmányolásáról, amely a kényszermunka, illetve a rabszolgaság kategóriájába sorolja a gyermekek koldulásra, vagy lopásra kényszerítését. Az irányelvet valamennyi tagország, így Románia is ratifikálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik