Nagyvilág

Klimkin: a marslakóknak is több az esélyük, mint az oroszoknak

Mármint arra, hogy megfigyelők legyenek az ukrán elnökválasztáson.

Több esélyük van marslakóknak megfigyelőként részt venni az idei ukrajnai elnökválasztásokon, mint oroszoknak – üzente az ukrán külügyminiszter. Pavlo Klimkin a Twitteren reagált arra, hogy Moszkva közölte: megfigyelőket akar küldeni.

Oroszország most az EBESZ rövid távú választási megfigyelő missziójába akarja jelölni embereit, arról már letett, hogy két hosszú távú megfigyelőt küldjön, mert Kijev jelezte, nem akkreditálja őket.

Valaki sehogy sem nyugszik le az orosz megfigyelőknek az ukrajnai elnökválasztásokon való részvételét illetően. Marslakóknak több esélyük van megfigyelni a választásokat, persze, ha sikerül csatlakozniuk az EBESZ-hez. Az biztos, hogy ők jobban tartanák magukat a szervezet alapelveihez

– közölte Klimkin. Az ukrán parlament múlt csütörtökön első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosítást, amely megtiltja, hogy oroszok megfigyelők legyenek bármilyen választásokon.

Ezzel minimalizálják az ukrajnai választásokba történő orosz beavatkozás veszélyét. Az orosz megfigyelők jelenléte alkalmas lenne arra, hogy megkérdőjelezzék a választások eredményeit, ráadásul egy tavalyi törvény Oroszországot agresszor államnak minősítette.

Pavlo Klimkin korábban közölte, csak a külügyminisztérium és a választási bizottság regisztrálhat választási megfigyelőket, ezért arra figyelmeztette a külföldi államokat, nemzetközi szervezeteket, alaposan válogassák meg, kiket küldenének. Az ukrán sajtónak EBESZ-es megfigyelők azt nyilatkozták, hogy a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala nem  mérlegelt, minden EBESZ-tagállamnak küldött meghívót ukrajnai megfigyelő missziójába. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik