Nagyvilág

A zavargások eldurvulása miatt már sétálni is veszélyes Haitin

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön este bejelentette, hogy hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiról és egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat: a zavaros helyzet miatt ne utazzanak a karibi országba, ahol egy hete erőszakos összecsapások sorozata pusztít, és politikai bizonytalanság uralkodik.

Haitin a múlt hét közepe óta tartanak a zavargások, amelyekben eddig hét ember vesztette életét. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moise elnököt teszik felelőssé az ország helyzetéért és a lemondását követelik. A két éve hatalmon lévő elnök egy hétig tartó hallgatás után csütörtökön este törte meg a hallgatást. Televíziós beszédben hangoztatta: nem fogja hagyni, hogy az ország „fegyveres bandák és kábítószer-kereskedők kezére kerüljön”.

Jelenleg erőszakos és kiszámíthatatlan, nagy megmozdulások vannak Port-au-Prince-ben (a fővárosban) és másutt is,

írták a közleményben, egyúttal felhívták a figyelmet „az elharapódzó bűnözés” és „az instabilitás” veszélyeire is. Hangsúlyozták, az amerikai kormányzatnak csak „korlátozott kapacitásai vannak arra, hogy azonnali segítséget nyújtson a Haitin lévő amerikai állampolgároknak”.

A haiti fővárosban lévő amerikai nagykövetség listát tett közzé, amelyben biztonságuk érdekében ajánlásokat fogalmazott meg a saját munkatársainak és a Haitin tartózkodó amerikai állampolgároknak. Így például javasolja elkerülni a belvárost, ahol még gyalogsétát is veszélyesnek tart, arra inti az érintetteket, hogy ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket és taxikat, ne térjenek be bankba és bank automatákból se vegyenek ki pénzt, sötétedés után egyáltalán ne menjenek ki az utcára.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/HECTOR RETAMAL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik