Nagyvilág

Strasbourg regisztrálta is az ellenzéki képviselők panaszait

13 ellenzéki képviselő nyújtott be keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságán néhány nappal az MTVA Kunigunda utcai székházában történt incidens után a szólásszabadsághoz fűződő emberi jogaik sérelme miatt, a beérkezett panaszokat pedig nagyon gyorsan regisztrálták, ami egyben azt is jelentheti, hogy a bíróság megfontolásra érdemesnek tartja a benne foglaltakat, tudta meg az Index a politikusokat képviselő Karsai Dánieltől.

Videón Hadházy Ákos és Szél Bernadett kipenderítése az állami televízióból
Az épület előtt várakozó rendőrök láthatóan semmit nem tettek.

Az ügyvéd a lapnak arról beszélt, az indítványhoz csatlakozhatnak a közmédia székházában nyilatkozati lehetőséget nem kapott ellenzéki országgyűlési képviselők, és az ügyet további jogsérelmeket firtató panaszokkal is kiegészíthetik, miután a magyar nyomozati szervek elutasították az érintettek mentelmi jogainak sérelmére, illetve hivatalos személy elleni erőszak miatt tett bejelentéseit.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz érdemi eredmény Strasbourgban, az ügy ugyanis még nem kapott sürgősséget, de az eset jelentősége, a képviselői jogsérelmek súlyossága miatt Karsai Dániel szerint még ez is megtörténhet.

Az ítélethozatal általában akár két-három évig is eltarthat, de megszülethet jóval előbb is, mint például Kövér László fideszes házelnök büntetési gyakorlata kapcsán, amelyben már másfél év után döntött a jogi fórum. Az ítélet akár komoly kártérítés megfizetésére is kötelezheti a magyar államot.

Molnár Zsolt állítólag küzdelmesen jutott be az MTVA-székházba, viszont felvétel van arról, ahogy rendőrök egyszerűen bekísérik
Miután bement az MSZP budapesti elnöke, megszavazták a képviselők, hogy távozzanak az épületből.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik