Nagyvilág

Korrupcióváddal szívatják a volt korrupcióellenes főügyészt

Pont aznapra idézték be hazájában Laura Codruţa Kövesit, amikor brüsszeli meghallgatására készült volna.

Gyanúsítottként idézték a romániai ügyészségre Laura Codruţa Kövesit, az ország korábbi korrupcióellenes főügyészét, épp aznapra, amikor Brüsszelbe utazott volna előkészíteni az európai főügyészi jelöltségével kapcsolatos EP-meghallgatását – írja a Maszol.ro.

Codruţa Kövesi az Europa FM rádiónak elmondta: szerdán este kézbesítette az idézést egy rendőr a lakásán, eszerint pénteken hallgatják ki a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálására létrehozott új ügyészségi részlegen, egy olyan ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, csúszópénz elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

A volt főügyész szerint a kihallgatás időzítése nem véletlen, aznap délelőtt ugyanis kérvényezte a legfelsőbb bíróságon tanúként való kihallgatásának elhalasztását egy bűnvádi perben azzal az indokkal, hogy aznap nem tartózkodik az országban. Úgy véli, így tudták meg az ügyészségen, hogy pénteken külföldre utazik, és ezt mindenáron meg akarták akadályozni.

Mint korábban megírtuk, a román kormány igyekszik keresztbetenni Codruţa Kövesi uniós főügyészi kinevezésének, az igazságügyi miniszter például azt mondta, tájékoztatni fogja a többi tagállam igazságügyi minisztereit, hogy milyen visszaéléseket követett el a DNA vezetőjeként. Codruţa Kövesi polgármesterek, képviselők, egykori és regnáló miniszterek, kormányfők ellen indított eljárást, vezetése alatt a most regnáló Szociáldemokrata Párt vezetőjét, Liviu Dragneát is elítélték.

Az idézésben nem szerepelt, hogy milyen ügyben hallgatnák ki pénteken, de az illetékes ügyészségi részleg vezetője, Adina Florea megerősítette sejtését, hogy a jogerős börtönbüntetés elől külföldre menekült Nicolae Popa üzletember hazahozatala kapcsán gyanúsítják bűncselekményekkel. Egy többrendbeli korrupcióellenes bűncselekményekkel vádolt, Szerbiába menekült politikus-üzletember, Sebastian Ghiţă jelentette fel Codruţa Kövesit, azzal vádolva, hogy 2009-ben őt kérte meg rá, hogy fizesse ki Popa hazahozatalának költségét.

Korábban ebben az ügyben már lezárták a vizsgálatot, mert a rendőrség tisztázta, hogy Popát a belügyminisztérium költségén vitték Indonéziából Romániába, Ghiţă ennek ellenére fenntartja vádjait, igaz, arra sem adott magyarázatot, hogy miért szorult volna a román állam az ő pénzügyi segítségére. (Fotó: Europress – Daniel MIHAILESCU / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik