Nagyvilág

Európai ügyészség: saját országa jelöltjének ment neki a román igazságügyi miniszter

Szerinte az EU-ban nem tudják, hogy Laura Codruţa Kövesi milyen „visszaéléseket” követett el a korrupcióellenes harcban.

Minden tőle telhetőt megtesz a román igazságügyi miniszter, hogy megakadályozza saját országa jelöltjének kinevezését az uniós főügyészi posztra – erről a Guardian ír.

Tudorel Toader utasítására váltották le tavaly Laura Codruţa Kövesit, aki a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjeként vívott ki magának ismertséget, polgármesterek, képviselők, egykori és regnáló miniszterek, kormányfők ellen indított eljárásokat. Toader ezen a héten a Stiripesurse román portálnak úgy nyilatkozott: szerinte az unióban nem vették figyelembe a Codruţa Kövesi által a DNA vezetőjeként elkövetett visszaéléseket. Közölte: tájékoztatni fogja a többi tagállam igazságügyi minisztereit arról, hogy miért váltották le Codruţa Kövesit.

Kérdés, hogy ez a többi tagállam igazságügyi minisztereit mennyire fogja meghatni. Tavaly novemberben épp azért figyelmeztette Romániát az Európai Bizottság, mert a DNA-ra gyakorolt nyomás hatására hanyatlás következett be az ország korrupcióellenes harcában. Az is felmerült, hogy induljon jogállamisági eljárás Románia ellen, a kormány ugyanis amnesztiát adna a korrupcióért elítélt politikusoknak.

Codruţa Kövesi vezetése alatt a jelenleg regnáló Szociáldemokrata Párt vezetőjét, Liviu Dragneát is elítélték hivatali visszaélés miatt. Így nem olyan meglepő, hogy Dragnea a korrupció elleni törvények megváltoztatásának legfőbb kezdeményezője. Ám a román kormány próbálkozása a korrupció dekriminalizálására a Nicolae Ceausescu bukása óta nem látott méretű utcai tüntetésekhez vezetett.

Románia jelenleg az EU soros elnöke, de egymaga biztosan nem vétózhatja meg Codruţa Kövesi kinevezését, ahhoz az EU-tagállamok többségének, illetve az Európai Parlamentnek a jóváhagyása kell. Az uniós ügyészség felállítását egyébként 22 EU-tagállam, köztük Románia kezdeményezte 2017-ben, működését legkésőbb a jövő év végén kezdi meg. A magyar kormány nem csatlakozott a kezdeményezéshez, ezért Hadházy Ákos független képviselő aláírásgyűjtést indított. (Fotó: Europress – Daniel MIHAILESCU / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik