Nagyvilág

Magyarország most egy EU-Svájc együttműködésnek tett keresztbe

Megakadályozta a magyar kormány, hogy az uniós nagykövetek jóváhagyják szerdai ülésükön az EU és Svájc közötti kapcsolatokról szóló határozatot, írja a Politico.

A hvg.hu cikke szerint a brüsszeli hírportál hírlevelében írja, a szöveg az ország és a közösség közötti, számtalan területen mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködésről szólt, és arról igyekezett meggyőzni a svájci kormányt, fogadja el végre az unióval fennálló viszonyról szóló új keretmegállapodást.

Az EU ugyanakkor magával sem képes egyezségre jutni, mert Magyarország állandó képviselője a határozat szövegét nem tartotta elfogadhatónak. Az indok az, hogy egy bekezdés szerepel a szövegben a migrációról.

A tervezet inkriminált paragrafusa úgy szól,

a Tanács elégedettséggel ismeri el az EU és Svájc közötti együttműködést a nemzetközi migráció terén, beleértve a mozgások kezelését, a menekültek áthelyezését és a kérdés globális szintű kormányzásának kialakítását. Bátorítja Svájcot, hogy folytassa az együttműködést a keleti, közép- és nyugati mediterrán menekültútvonalak mentén, és további koordinációt javasol ezen a téren.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Fabrice Coffrini

Ajánlott videó

Olvasói sztorik