Nagyvilág

Németország keményen lobbizik az új orosz gázvezetékért

Az Északi Áramlat 2 megépülte után Oroszország szállítaná a német piacra a földgáz 60 százalékát. Ha bajok lesznek az építkezéssel, akkor nagy európai cégek kerülhetnek nehezebb helyzetbe, ha megépül és kevésbé szabályozzák, akkor Ukrajna.

Németország egyre nagyobb nyomást helyez azokra az európai országokra, amelyek támogatnák az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték szigorúbb szabályozását felvető EU-s javaslatot – írja a Reuters.

Az Északi Áramlat 2 mintegy 9,5 milliárd eurós projekt, annak keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat 2 kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné – elemezte a helyzetet a portfolio.hu szeptemberben, amikor megkezdődött az építkezés.

Fotó: Bernd Wüstneck/dpa

Vlagyimir Putyin augusztusban tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, és azt állította, hogy az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat 2 megépítése után is megmarad. Az Egyesült Államok vezetése ezt nem hitte el az orosz elnöknek, és szankciócsomagot készítettek elő a csővezeték ellen.

A július 11-i brüsszeli NATO-csúcs előtt Donald Trump komolyan bírálta a német kormányt az Északi Áramlat 2 megépítése miatt, úgy fogalmazott, hogy Németország „túsza” Oroszországnak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy komoly nézeteltérések vannak Európán belül is az Északi Áramlat 2 kérdésében. Véleménye szerint a gázvezeték megépítése hiba, amely nem szolgálja az EU stratégiai érdekeit vagy biztonságát.

A németek ezen kritikák ellenére saját gazdasági érdekeiket szem előtt tartva belekezdtek az építkezésbe, egyedül Dániától nem szerezték be egyelőre a szükséges engedélyeket, hogy az ő felségvizeiken keresztül is vezethessék az Északi Áramlat 2-t.

Az említett EU-s javaslat azt szeretné elérni, hogy a kontinensen kívülről érkező földgáz is essen olyan elbírálás alá, amely megfelel az EU belső eneregiapiacát szabályozó törvényeknek. Ez azonban a németeknek nem tetszik, mert így drágulna számukra a Oroszországból érkező gáz, és a roppant költséges építkezés is sokat veszítene értelméből. A németek ezért elsősorban egy másik erős tagállamot, Franciaországot kezdték el puhítani.

A Reuters érdeklődésére a francia elnöki hivatalból olyan választ kaptak, hogy „még tárgyalnak” a németek felvetésiről, döntést nem hoztak az ügyben. Az új gázvezetékkel szemben szintén szkeptikus Olaszország és Spanyolország ezért most a franciákra figyel, és elemzők szerint az ő döntésük is követheti Franciaországét.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP 

Az Északi Áramlat 2 építkezésének csúszása gyengíti Oroszország pozícióit az Ukrajnával 2019 utánra kötött gázmegállapodás tárgyalásaiban. Ezért aggódnak a gázvezetéket tulajdonló Gazprom európai partnerei is: ezek olyan óriáscégek, mint

  •  a német Uniper és a Wintershall,
  • a angol-holland Shell,
  • az osztrák OMV,
  • és a franciaEngie.

Elképzelhető tehát, hogy milyen gazdasági érvekkel igyekeznek meggyőzni Merkelék a franciákat, hogy miért nem lenne érdemes akadályozni az Északi Áramlat 2 építését. A német kancellária emellett különösen figyel arra, hogy hangsúlyozzák, az új, Balti-tenger alatt érkező gázvezeték csak akkor épülhet meg, ha az oroszok garantálják, hogy Ukrajnán keresztül is küldenek tranzitgázt a megépülte után is.

Függővé válunk Oroszországtól, ha megépül eez a második gázvezeték? Én azt mondom, nem, ha diverzifikálunk mindeközben

– mondta Angela Merkel csütörtökön Pozsonyban, ahol a V4-országokkal tárgyalt.

Ennek némileg ellentmond a korábban idézett adat, miszerint az Északi Áramlat 2 megépülte után úgy néz ki, hogy Oroszország a Németoszágba érkező gáz több mint felének lenne a beszállítója.

Kiemelt kép: Mikhael Klimentyev / SPUTNIK / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik