Nagyvilág

A brexit atyja szerint „Orbán Európa jövője”

A Válasznak adott interjúban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt elnöke durvának nevezi, hogy Donald Tusk szerint külön hely illeti meg a pokolban a brexit miatt. Úgy véli, a kilépésnek most éppen az Európai Tanács elnökéhez hasonló emberek miatt nagyobb a támogatottsága, mint a népszavazáskor volt.

Nigel Farage is előáll azzal, hogy az EU vezetőit nem az emberek választották meg, majd alaptalannak nevezi, hogy a brexit mellett úgy kampányoltak, hogy tervük sem volt a kivitelezésre, hiszen van tervük:

az, hogy kifelé! Ki a vámunióból meg a közös piacból…

Csak időpocsékolásnak tartja, hogy tárgyalnak a kilépésről.   

Itt az idő búcsút mondani.

Működjön a gazdaság a Világkereskedelmi Szervezet szabályai alapján, jöjjenek vissza a határok, szűnjön meg a szabad mozgás. Farage nagy rajongója a kerítéseknek, a határellenőrzésnek, bár elismeri az ír szárazföldi vámhatár megvalósítása nagyjából egy háború elvesztésével érne fel.

Ő sem tudja, mi vár Nagy-Britanniára a kilépés után, de legalább szabad lesz, az EU-tól megszabadulva azzal köt szövetséget, akivel akar, visszakapja rangját a világpolitikában.

Nigel Farage zoknija – MTI/EPA/Patrick Seeger

Az EU = jobboldali kommunizmus

Szerinte az EU éppen annyira elnyomó, mint a Szovjetunió, maga a jobboldali kommunizmus, amit néhány nagy cég és egy autokratikus központ irányít.

Az elnyomásra példaként hozza az ellenünk indított 7-es cikkely szerinti eljárást, amelyben a magyar kormánynak azért nincs felelőssége, mert Orbán Viktor csak a szavazói felé tartozik felelősséggel. A magyar kormányfőt nagyon érdekes vezetőnek nevezi, alaptalannak tartja az uniós bírálatokat és jelzi, hogy a sorosozással is mélységesen egyetért.

És hogy kis autokrata szörnynek gondolom-e Orbánt? Nem. Inkább Európa jövőjét testesíti meg.

Ezt azzal magyarázza, hogy Európa egyre kevésbé fog az unióra összpontosítani, a nemzetállamok és a nemzeti érdekek kerülnek a középpontba. Az európai politikát is ez határozza meg. Szerinte Orbán is csak azért jár még Strasbourgba, mert népszerűbb lesz otthon, hogy odamegy, és mindenki zaklatni kezdi.

Nigel Farage magyarázata szerint azért indul újra az EP-választáson, hogy több esélye legyen a brexitnek. Nem zavarják a gúnyolódók, mert Nagy-Britanniát jobb országnak tartja bármelyiknél Európában, amit a kilépés fog bizonyítani.

Kiemelt kép:  MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik