Nagyvilág

Meghalt Jan Olszewski, Orbán Viktor is gyászol

A magyar kormányfő szerint egy jeles közép-európai szabadságharcos hunyt el.

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor a lengyel kormányfőnek Jan Olszewski egykori miniszterelnök halála miatt.

Kondoleáló levelében a kormányfő azt írta, szomorúan értesült a lengyel rendszerváltás és a Szolidaritás Mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, az egykori miniszterelnök haláláról.

Fiatal rendszerváltóként magam is csodáltam az akkoriban ügyvédként harcoló Olszewski úr bátorságát, rendíthetetlen eltökéltségét és hazája iránti hűségét.

Orbán Viktor szerint

személyében a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el, épp abban az évben, amikor nemzeteink 30 évvel ezelőtt visszanyert szabadságát ünnepeljük.

Szellemisége továbbra is velünk él, hiszen az ő nyomdokaiban járva, Közép-Európa hangjaiként ismét emlékeztetnünk kell Nyugat-Európa országait: a függetlenség olyan kincs, amelyért érdemes küzdeni.

Jan Olszewski nyolcvannyolc éves korában hunyt el egy varsói kórházban. 1930. augusztus 20-án született, tizenévesként, a II. világháború idején, 1944-ben részt vett a varsói felkelésben.

Az 1980-as években egyik vezetője volt a Szolidaritásnak, és ellenzékieket képviselt ügyvédként az ellenük indított perekben.

Elvi okokból elutasította a rendszerváltáshoz vezető, a kommunista rendszer iránt kompromisszumokkal végződő kerekasztal-tárgyalásokon a közvetlen részvételt, de szakértőként a tárgyalásokon támogatta az antikommunista ellenzéket.

1991 és 1992 között az első demokratikusan választott, nem kommunista lengyel kormány élén állt, de kisebbségi kabinetje konfliktusba került – főleg Varsó Oroszország-politikája miatt – a Szolidaritás másik alapító tagjával, akkori államfővel, Lech Walesával. 

Jan Olszewski később Lech Kaczynski, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel elnök tanácsadója volt.

Halála miatt csütörtök éjféltől kétnapos nemzeti gyászt hirdettek Lengyelországban. Jan Olszewskit szombaton helyezik végső nyugalomra a Powazki varsói katonai temetőben.

Péntek reggel koporsóját a lengyel miniszterelnöki hivatal aulájában állítják ki, este gyászmisét mutatnak be emlékére, és gyászmenetben viszik át a belvároson. (mti)

Kiemelt kép: 1991. december 21-én a kormányfővé választásával végződő varsói parlamenti ülésen készített kép Jan Olszewskiről.  MTI/AP/Czarek Sokolowski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik