Nagyvilág

Maduro: Guaidónak a törvény előtt kell felelnie

Ha Amerika csak egy pálmalevélhez is hozzáér Venezuelában, akkor egy új Vietnam lesz – mondta.

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök szerdán megfenyegette Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, hogy bíróság előtt kell felelnie a latin-amerikai ország alkotmányának megsértése miatt, amiért az ország ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Maduro az el-Majádín libanoni televíziónak adott interjújában azt állította, hogy Guaidó meg akarja osztani az országot és rá akarja bírni Donald Trump amerikai elnök kormányát egy külföldi katonai beavatkozás megindítására.

„Ha az amerikai birodalom hozzá mer érni Venezuela területén akár csak egy pálmalevélhez is, akkor egy új Vietnam lesz” – hangoztatta Maduro.

„Az a személy, aki azt hiszi, hogy a politika játék és büntetlenül megsértheti az alkotmányt és a törvényeket, felelni fog a bíróság előtt” – mondta a venezuelai elnök. „Juan Guaidó és követői előbb-utóbb törvény elé fognak állni, és számot kell adniuk a hatalombitorlásuk miatt”.

A Maduro által ellenőrzött venezuelai legfelsőbb bíróság korábban kiutazási tilalmat rendelt el a 35 éves ellenzéki vezetővel szemben és zárolta bankszámláit is, a venezuelai főügyészség pedig vizsgálatot indított ellene.

Az ellenzék mindössze báb, amely Donald Trump szélsőséges kormányát szolgálja, s Venezuela gyarmatosítását akarja – hangsúlyozta Maduro az interjúban. Az országának szánt külföldi humanitárius segélyről szólva elmondta, „a humanitárius beavatkozás, amelyről az Egyesült Államok beszél, Venezuela alávetését és természeti erőforrásainak megszerzését szolgálja”.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a nap folyamán javaslatot tett arra, hogy a Venezuelának szánt segélyeket az ENSZ munkatársai osszák szét, mivel így elkerülhető, hogy politikai színezetet kapjon a támogatás.

Venezuela-szerte utcára vonultak az emberek kedden, hogy az Egyesült Államok által küldött élelmiszer-, gyógyszer- és higiéniai termékekkel teli, a Kolumbiával közös határ túloldalán veszteglő segélyszállítmány beengedéséért tüntessenek.

A külföldi segély bejuttatása Venezuelába az utóbbi napokban az ellenzéki többségű parlament elnöke, Juan  Guaidó és Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök közötti hatalmi vetélkedés legfőbb elemévé vált. (MTI, fotó: Orangel HERNANDEZ / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik