Nagyvilág

Applebaum: Nem az idegengyűlölet köti össze az új populistákat

A Washington Postban közölt publicisztikát a populizmusról és a populistákról Anne Applebaum amerikai történész, újságíró, írja a hvg.hu. Applebaum is azok közé a kutatók közé tartozik, akik az utóbbi időben arra keresték a választ, kik is azok a populisták, akik egyre több helyen kerülnek hatalomra.

A történész most azt írja, ahogy mások is, ő is tévedett a populistákat illetően, közölte:

elméletünk hibás volt.

Ugyanis Applebaum szerint Donald Trumpot, az európai populistákat és a többi nacionalista vezért nem a rasszizmus, az identitáspolitika vagy a nacionalizmus köti össze. Ami közös Trumpban, Orbán Viktorban, Andrej Babisban, Jaroslaw Kaczynskiben és Marine Le Penben az az amerikai történész szerint a képmutatás.

Ezek a politikusok nem törődnek az emberekkel, ezek a politikusok pusztán vásári árusok. Nem ellenségei a nyugati rendszernek, olyan politikai művészek ők, akik hasznot akarnak húzni belőle

– írja Applebaum.

A cikkben példaként hozza a menekültellenes magyar miniszterelnököt és a kormány letelepedési kötvényeit, amivel csaknem 20 ezer külföldi jutott magyar papírokhoz.

A képmutatás a magyarázat arra is, miért notórius hazudozók a populista vezetők. Saját meggyőződésük ugyanis nagyban különbözik attól, mint amit a nyilvánossággal megosztanak, amit választóikkal megpróbálnak elhitetni

– közölte a történész.

Kiemelt kép: Europress/Leonardo Cendamo/Leemage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik