Nagyvilág

Németországnak évi 260 ezer bevándorlóra van szüksége

Németország népessége fogy és öregszik, 2060-ig évente átlagosan 260 ezer bevándorlóra lesz szükségük, különben a gazdaság visszaesik – számolt be a Bertelsmann Alapítvány friss kutatási eredményeiről a Welt.

Mint írják: a diagnózis egyáltalán nem új, viszont a politikai csaták ellenére egyre aktuálisabb. A demográfiai változások komolyan veszélyeztetik Németország gazdasági tejesítményét, a közgazdászok és a munkaerőiaci szakértők a hosszú távú bevándorlástól remélnek megoldást az elkövetkező évtizedekben.

A kutatás szerint a demográfiai átalakulás hátterében a csökkenő születésszám, a jobb egészségügyi ellátás és az egyre növekvő várható élettartam áll: míg a német lakosság száma csökken, a népességen belül nagyobb az idősek aránya. A két tényező eredményeképpen a 20 és 64 év közötti lakosság száma egyre kisebb.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal a legutóbbi vizsgálata szerint a munkavállaló, aktív népesség  száma a 2013-as 49 millióról 2060-ra 34-38 millióra csökken. 

A cikk szerint az aktuális döntések csak lelassíthatják a tendenciát, de nem fordíthatják vissza. Bár egyre több nő dolgozik, ráadásul egyre tovább, és a munkavállaló nyugdíjasok száma is emelkedik, a munkavállalási potenciál kiaknázásához nem nem lesz elegendő.  A növekvő munkaerőigény kielégítéséhez hosszú távú bevándorlásra lesz szükség, mert a társadalombiztosítás sem lesz stabil, ha a baby boom-generáció az elkövetkező években és évtizedekben nyugdíjba megy.

A Bertelsmann Alapítvány kutatása szerint 2060-ig átlagosan évi 260 ezer külföldinek kellene Németországot új otthonául választani, hogy a tendenciát megfordítsák. A Bevándorlás és digitalizáció című tanulmányban hozzáteszik: ez a szám nem csak az aktív munkavállalókat, hanem rokonaikat, gyerekeiket is magában foglalja.

A kutatók szerint arra lehet számítani, hogy a bevándorlóknak csak egy része érkezik majd az EU-n belülről, számuk az idő múlásával csökkenni fog. Mivel a demográfiai problémák az EU egészét érintik, a szerzők arról írnak, hogy

2018 és 2035 között minden évben körülbelül 98 ezer harmadik országból származó bevándorlónak kellene Németországba jönnie. A 2036 és 2050 közötti időszakban évente körülbelül 170 ezer főnek kellene az EU-n kívülről érkeznie, a tíz következő évben pedig évente átlagosan közel 200 ezer személynek. 2018-tól 2060-ig átlagosan évente 146 000 bevándorlónak kellene EU-n kívüli országból érkeznie.

Kiemelt kép: Birkás Péter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik