Nagyvilág

Ferenc pápa elismerte, hogy papok szexrabszolgaként tartottak apácákat

Ferenc pápa elismerte, hogy papok és püspökök apácákat zaklattak. A pápa az Egyesült Arab Emírségekből hazatérőben a repülőgép fedélzetén újságíróknak beszélt erről, egyúttal afelől biztosított: dolgozik azon, hogy megoldást találjon a problémára.

Kétségtelen, hogy (…), az egyházon belül voltak már papok, akik ezt csinálták (…), vannak olyan papok és püspökök is, akik már csináltak ilyet

– mondta a katolikus egyházfő a Vatican News nevű hírportálon megjelent, apácák zaklatásáról szóló panaszokkal kapcsolatban.

Attól tartok, hogy ez továbbra is fennáll. Nem arról van szó, hogy véget ért, amint az ember észreveszi

– vélekedett.

A katolikus egyházfő felfüggesztett tisztségéből vagy kizárt papokat a papi rendből, vagy néhány, e jelenséggel szorosan összefüggő női szerzetesrendből.

Kell még valamit tenni? Igen. Megvan a szándékunk ehhez? Igen. De ez hosszú út

– fogalmazott.

Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nőkkel szembeni rossz bánásmód általános probléma, és akképpen vélekedett, hogy az emberiség még nem érett, és a nőt továbbra is másodrendűnek tartja, ami egyes országokban a nők meggyilkolásához vezet.

Az apácákkal szembeni szexuális és hatalmi visszaélések esetének szentelte februári számát a L’Osservatore Romano szentszéki napilap női melléklete, amelynek főszerkesztője, Lucetta Scaraffia azt kérte az egyháztól, hogy ne hagyja figyelmen kívül a jelenséget.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Andreas Solaro

Ajánlott videó

Olvasói sztorik