Nagyvilág

Az Átlátszó végrehajtást indított a külügyminisztérium ellen

Végrehajtási eljárást indított a külügyminisztériummal szemben az Átlátszó portál, mert egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a Szijjártó Péter vezette tárca a portál által igényelt összes közérdekű adatot. Arra voltak kíváncsiak, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, ami évente több mint 600 millió forintot kap a kormánytól.

A Magyar Foundation of North America (MFNA) egy Amerikában bejegyzett civil szervezet, amelynek célja az amerikai-magyar kapcsolatok erősítése, kapcsolattartás az amerikai magyarokkal, illetve a magyar kultúra amerikai népszerűsítése.

Az MFNA egyetlen bevételi forrása a magyar kormány által minden évben nyújtott támogatás, azaz a magyar adófizetők pénzéből dolgozik. A magyar kormány évente 612,4 millió forintot ad az alapítványnak, de volt már olyan esztendő, amikor extra 130 milliót is kapott ezen felül a szervezet.

A cikk szerint önmagában mindezzel nem lenne semmi baj, ám az MFNA átláthatatlanul működik.

Honlapjukról és közösségimédia-csatornáikról nem derül ki, hogy mire költik a pénzt – legalábbis csak nagyon kevés tevékenységük jelenik ott meg.

Ezért a portál közérdekű adatigénylésben kérte ki a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól az alapítvány által összeállított és hazaküldött számlaösszesítőket. Az alapítvány támogatási szerződésében van benne, hogy a szervezetnek a kifizetésekről listát kell készítenie, és azt el kell küldenie Budapestre.

Az Átlátszó ezeket a számlaösszesítő dokumentumokat kérte. A Külügyminisztérium először azt válaszolta, ilyen dokumentumok nem léteznek, arra pedig nem lehet kötelezni őket, hogy új dokumentumot állítsanak elő. A portál ezért pert indított, és a tavaly novemberi jogerős bírósági döntés után meg is kapott egy darab ilyen számlaösszesítőt a külügytől.

Az tehát kiderült, hogy mégis léteznek az MFNA által hazaküldött számlaösszesítők. Ám december 11-én csak a 2016-os támogatás elszámolását kapta meg a lap. Ezért pert indított, és a tavaly novemberi jogerős bírósági döntés után meg is kapott egy darab ilyen számlaösszesítőt a külügytől. Ám a 2015-ös, illetve a 2017-es elszámolást a mai napig nem kapta meg az Átlátszó, ezért végrehajtási eljárást indítottak.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik