Nagyvilág

A Kuciak-gyilkosság évfordulóján is tüntetnek

Nagyszabású demonstrációtra készül a Tisztességes Szlovákiáért.

A mozgalom február 21-ére, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulójára szervez tüntetést Pozsony és a nagyobb városok főtereire – írja a Paraméter.
A szervezők hangsúlyozták, nem gyűlöletet akarnak kelteni, hanem tisztességet, igazságot követelnek a hazugság, a populizmus helyett.

Tavaly több tüntetést szerveztek országszerte az oknyomozó újságíró és párja meggyilkolása után. A demonstrációk hatására lemondott Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, de a szervezők szerint továbbra sem teljesültek a követeléseik, amelyek legfőbb pontja a gyilkosság kivizsgálása.

Csak belebukott a rendőrfőnök is a Kuciák-gyilkosságba
Tibor Gašpar jövő hó végéig marad, nem bírta a nyomást. Távozása volt a tüntetések egyik követelése.

A szervezők azt követően jelentették be az újabb tüntetést, hogy Denisa Saková belügyminiszter bejelentette, beavatkozik a Kuciak-gyilkosság vizsgálatába: a Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic meggyilkolásának előkészítése miatt indított nyomozást kivonja az ügyön dolgozó rendőrök hatásköréből.

Amennyiben előbbre akarunk lépni, ismernünk kell azoknak a nevét, akik megrendelték a gyilkosságot

– közölték az aktivisták, akik szerint az emberek az elmúlt egy évben többet tudtak meg, mint eddig valaha, de nem állhatnak le.

A gyilkosság megváltoztatta Szlovákiát,

ők pedig nem adják fel, folytatni fogják.

Korábban a szlovák elnök is felszólította a belügyi tárcát, hogy az esetleges hibákkal együtt hozza nyilvánosságra, hol tart a Kuciak-gyilkosság vizsgálata.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik