Nagyvilág

Nem számíthat felhőtlen tárgyalásra Londonban a helyettes államtitkár

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden Londonban találkozik a brit zsidó közösségek vezetőivel, írja a Népszava.

A helyettes államtitkárt a brit zsidó szervezeteket tömörítő Board of Deputies nevű testület tagjai fogadják majd, Szalay-Bobrovniczky ezen kívül előadást is tart majd az Oxford Egyetem zsidó hallgatóit képviselő Oxford Chabad Society nevű rendezvényen.

A brit zsidó közösség lapja, a Jewish News január végén kritikus hangvételű cikket közölt a magyar kormányról és a tervezett látogatásról, mint írták, a Board of Deputies-nak meg kellett védenie azt a döntését, hogy találkozik a „szélsőjobboldali Orbán-kormány egyik vezető tagjával”.

A lap szerint a testület felveti majd komoly aggodalmait a magyar kormánnyal kapcsolatban, szóba kerülnek majd  a „választási kampány antiszemita felhangjai” is, illetve a kormányközeli lapok zsidó közösség elleni támadásai s. 

A Board of Deputies elnöke a lapnak azt mondta, a magyar államtitkár látogatását arra használják majd, hogy kifejezzék komoly nyugtalanságukat, és azt várják, hogy a magyar kormány gyors és meggyőző lépéseket tesz majd a további aggodalmaik eloszlatására.

Az elnök külön hangsúlyozta, hogy a látogatást nem szabad úgy értékelni, hogy ezzel a brit zsidó vezetők az Orbán-kormány támogatását fejeznék ki, sőt, szerintük a helyettes államtitkár világos üzenetekkel tér majd haza abban a tekintetben, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus nem tolerálható.

Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 74. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori budapesti gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2019. január 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik